Peste 600 de români ispășesc pedepse în închisorile din Marea Britanie, scrie Daily Express. Este o creștere impresionantă față de anul 2002, când doar aproximativ 50 de persoane de origine română se aflau după gratii în Regatul Unit.
Potrivit tabloidului, numărul deținuților din Uniunea Europeană a crescut cu 240%, în perioada 2002-2014, ajungând la 4.600 și reprezintă aproape jumătate din pușcăriașii străini din UK.
Numărul polonezilor din închisori este de 867, în timp ce românii se află pe locul 2, cu 614 deținuți. Sunt urmați de lituanieni, 542.
Daily Express mai scrie că în România, după aderarea la Uniunea Europeană, numărul deținuților a scăzut. Același lucru s-a întâmplat și în Polonia sau Lituania.
În 2013, întreținerea cetățenilor UE aflați în închisorile din Marea Britanie a costat 147 de milioane de lire sterline, doar românii provocând o cheltuială de 22 de milioane de lire sterline.
În urma unui acord de transfer al prizonierilor, Marea Britanie poate repatria deținuții în alte țări membre ale UE. Cu toate acestea, până în luna mai a anului trecut fuseseră repatriați doar 19 cetățeni din Uniunea Europeană.
Publicația menționează cazurile a doi cetățeni europeni, un maghiar și un român, care au obținut la Curtea Europeană de Justiție dreptul de a nu fi extrădați în închisori din țările lor, pe motiv că acestea nu îndeplinesc standardele cerute de UE.
Unul dintre liderii UKIP a declarat că Marea Britanie riscă să ajungă Alcatrazul Europei, făcând referire la celebra pușcărie americană construită pe o insulă.
Fostul ministru al Justiției, Chris Grayling, este de părere că oricine vine în Marea Britanie ar trebui să fie primit doar dacă are un loc de muncă sau capacitatea de a se sprijini.
El a adăugat cu privire la decizia CEJ: „Acest lucru demonstrează că mandatul european de arestare nu funcționează. Am văzut oameni deportați cu toate că nu trebuia să li se întâmple asta, în timp ce infractori autentici nu pot fi trimiși înapoi, din cauza legilor privind drepturile omului. Starea închisorilor lor este considerată inacceptabilă de instanțele de judecată.”
Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că infractorii trebuie să fie pedepsiți, însă nu în detrimentul contribuabililor britanici.