Persoanele nebancarizate sau care, din diverse motive, inclusiv cel al saraciei, nu folosesc sau nu pot sa foloseasca serviciile financiare online, ajung sa plateasca chiar și cu 1.000 de lire mai mult decât utilizatorii obisnuiți pentru cumpărăturile pe care le fac de-a lungul anului, spune Marcus Exall, VP partnerships in cadrul fintech-ului britanic Monese.
„Asistăm în prezent la o nedreptate socială: oamenii excluși din punct de vedere financiar plătesc un așa-zisă ”primă de saracie’ (n.red ‘poverty premium’). Practic, utilizatorii care nu pot să facă plăți online și care plătesc doar cu cash, ajung să aibă costuri mai mari. În Marea Britanie, această primă de sărăcie ajunge și la 1.000 de lire. Obiectivul Monese este acela de a reduce acest decalaj”, a declarat Exall.
Monese ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si deschide un cont bancar european sau britanic în câteva minute după instalarea aplicației pe smartphone, fiind necesară doar prezentarea unei fotografii a actului de identitate.
Aplicația are în prezent 45.000 de utilizatori români, majoritatea covârșitoare fiind români care au un loc de muncă în Marea Britanie.
Statistică îngrijorătoare. Milioane de români trăiesc în sărăcie severă