Menu
in

Avertisment în Marea Britanie: Acordurile Brexit nu aduc „beneficii economice reale”

Acordurile comerciale legate de Brexit ar putea să nu aducă „beneficii economice reale”, avertizează parlamentarii britanici.

Un raport al Comisiei de Conturi Publice din Camera Comunelor critică abordarea guvernului, potrivit The Independent.

Este incert dacă acordurile de liber schimb Brexit negociate de guvernul Boris Johnson vor oferi „beneficii economice reale”, a avertizat comisia parlamentară.

Într-un raport publicat azi, 18 martie, Comisia de Conturi Publice a arătat că departamentul de comerț internațional a fost prea secret și nu a ținut parlamentul informat în mod corespunzător cu privire la ceea ce face.

Astfe, există riscul ca standardele consumatorilor să scadă din cauza acordurilor – cu posibile „compromisuri în diferite domenii, cum ar fi agricultura, mediul și drepturile omului”.

Guvernul a supraevaluat beneficiile acordurilor de liber schimb

Deputatul conservator Sir Geoffrey Clifton-Brown, președintele adjunct al comitetului, a declarat că departamentul pentru comerț internațional „se chinuie într-adevăr să indice câștiguri tangibile pentru afacerile britanice, consumatori sau propriul nostru sector agricol” din programul său de negocieri.

Brexitul „a afectat grav comerțul”, în ciuda promisiunilor Guvernului britanic

Raportul comisiei avertizează: „Există o lipsă de claritate cu privire la modul în care departamentul va măsura dacă obține beneficii din programul de negocieri comerciale, astfel încât parlamentul să-l poată trage la răspundere”.

„Nu există nicio garanție că acordurile vor aduce beneficii economice reale, cu excepția cazului în care departamentul oferă sprijin vital pentru a ajuta companiile să folosească acordurile, în special pentru întreprinderile mai mici care doresc să exporte în întreaga lume”.

Economiștii au avertizat constant că beneficiile acordurilor de liber schimb cu alte țări sunt supraevaluate de către guvern.

Acordurile Brexit aduc beneficii slabe, spre zero

O analiză efectuată de Observatorul Politicii Comerciale a Universității din Sussex anul trecut a constatat că toate acordurile comerciale semnate de guvern până acum de la Brexit au valorat de 178 de ori mai puțin decât impactul așteptat de la părăsirea pieței unice a UE.

Dar guvernul spune că acordurile ar putea avea mai multe beneficii necunoscute în viitor.

Vicepreședintele comisiei spune că scopul departamentului ar trebui să fie acela „de a crea oferte care să aibă beneficii economice reale, oferind în același timp alegerea de alimente, bunuri și servicii la standardele și prețurile de care se așteaptă și de care se bucură de mult consumatorii”.

Se preconizează că un acord cu SUA va duce la o creștere de doar 0,16% a produsului intern brut (PIB) în următorii 15 ani, în timp ce acordurile cu Australia și Noua Zeelandă vor aduce câștiguri aproape de zero.

Dar miniștrii sunt dornici să urmărească acordurile, astfel încât să poată indica un avantaj al părăsirii uniunii vamale a Uniunii Europene. Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Comerț Internațional a declarat: „Obținerea unei oferte bune pentru consumatori și întreprinderi este în centrul strategiei noastre comerciale. Am asigurat deja peste 770 de miliarde de lire sterline în acorduri comerciale cu 70 de țări plus UE, continuând în același timp să atragem investiții și să ne stimulăm exporturile de clasă mondială.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version