Un studiu relizat de Fundația Soros România și publicat în ziarul Adevărul arată că tinerii români au o părere mai bună despre regimul Ceaușescu decât despre actuala organizare a țării.
Nemulțumirile adolescenților se referă la învățământ, la educație și la calitatea vieții în general.
Nu mai puțin de 72% se declară nemulțumiți de capacitatea autorităților de a impune respectul pentru legile țării și spun că pe vremea comunismului legile nu erau încălcate cu atâta ușurință.
Despre sistemul medical, 38% spun că lucrurile merg mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu iar despre învățământ, 57% spun că a decăzut față de perioadă citată.
Ovidiu Voicu, coordonatorul acestui studiu spune că tinerii nu discută la școală despre răul provocat de comunism, astfel că ei își formează o opinie eronată, utopică, despre cât de bine mergeau lucrurile înainte.
Neîncrederea în democrație din rândul adolescenților este îngrijorătoare, pentru că aceștia nu resping ideea unui lider totalitar. Lipsurile educației pe această temă sunt observate și din procentul mare (45%) al celor care nu știu dacă instaurarea comunismului a fost un lucru bun sau rău.