Legea britanică va recunoaște animalele drept ființe cu drepturi, a anunțat guvernul de la Londra, care urmează să introducă o serie de legi cuprinzătoare prin care să interzică practici precum exportul de animale vii sau vânătoarea de trofee.
Animalele protejate de viitoarea legislație includ animalele de companie, de fermă dar și cele sălbatice.
Legea va recunoaște animalele drept „ființe cu simțire”. Protecția se va aplica animalelor de companie, de fermă și sălbatice din Marea Britanie, dar și celor din străinătate, prin interdicții asupra comerțului de fildeș sau aripioare de rechin. Ar putea fi adoptată și o interdicție pentru producția și comercializarea de foie gras, preparat obținut prin îndoparea forțată a rațelor și gâștelor.
Unele dintre măsuri, precum microciparea pisicilor sau oprirea oamenilor din a avea primate ca animale de companie sunt pregătite deja de ani buni. Altele, precum restricționarea exportului de animale vii au fost subiectul unor campanii publice vechi de decenii, scrie Digi24.
„Suntem o țară de iubitori de animale și suntem prima țară a lumii care adoptă legi pentru bunăstarea animalelor. Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va duce la îndeplinirea angajamentului nostru pentru interzicerea exportului de animale vii, pentru interzicerea ținerii primatelor ca animale de companie și vom adopta noi legi împotriva contrabandei cu căței”, a spus George Eustice, ministrul mediului din guvernul Regatului Unit.
Zgărzile cu șocuri electrice folosite pentru a dresa animale de companie vor fi și ele interzise, iar astfel de practici barbare vor fi pedepsite.
Cursele ilegale de iepuri și folosirea de capcane cu lipici vor fi și ele interzise. Folosirea de cuști pentru păsările de curte și pentru porci nu va fi interzisă direct, însă folosirea lor va fi examinată, iar fermierii vor primi stimulente pentru a îmbunătăți bunăstarea și sănătatea animalelor lor printr-un nou regim de subvenții.
Legea va recunoaște că animalele au capacitatea de a simți foamea și durerea și sunt conștiente de ce li se întâmplă. În același timp, reclamele la practici folosite în alte țări, precum călărirea elefanților, vor fi și ele interzise.