Marea Britanie îşi conturează încet încet o reputaţie proastă cu privire la toleranţa la imigraţie şi introduce controale mai stricte ale imigranţilor, fapt ce ar putea descuraja oamenii de ştiinţă din lume să se stabilească în această ţară.
George Osborne a declarat că deşi sistemul de vize britanic este momentan deschis celor mai buni candidaţi, imaginea pe care UK începe să şi-o formeze cu privire la imigraţie poate avea efecte negative pe termen lung şi că este nevoie că aceasta să ia o altă turnură cât mai curând.
Şir Paul Nurse, preşedinte al Royal Society, consideră şi el că unii dintre cei mai sclipitori oameni de ştiinţă simt că nu mai sunt bineveniţi în Marea Britanie, percepţie creată de cele mai recente discuţii politice şi comentarii cu privire la fenomenul imigraţiei. „Dacă această percepţie există, ea trebuie schimbată, cu atât mai mult cu cât nu se pliază pe realitatea sistemului de acordare a vizelor”, a declarat conservatorul George Osborne, la BBC Radio 4.
Osborne susţine că doctoranzilor li se va permite să rămână în Marea Britanie ceva mai mult timp după finalizarea doctoratului, iar în anumite cazuri, acesta s-a implicat personal pentru a încuraja unii oameni de ştiinţă importanţi să rămână în UK. Cel mai recent, a intervent în menţinerea în ţară a a doi cercetători ruşi care lucrează la dezvoltarea unui nou material revoluţionar, numit grafen. Andre Geim şi Konstantin Novoselov, cercetători la Universitatea din Manchester, au câştigat premiul Nobel pentru fizică în 2010 pentru demonstrarea proprietăţilor remarcabile ale grafenului, un fel de carbon bidimensional ce este unul dintre cele mai subţiri, uşoare, dar în acelaşi timp puternice materiale cunoscute de om până în prezent.
Guvernul a aprobat în această săptămână finanţarea cu £21.5 milioane a cercetărilor pentru grafen, iar Osborne a încurajat şi celelalte ministere să susţină cercetările de pe urmă cărora poate să profite economia britanică.