Exporturile din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 68% în ianuarie, din cauza perturbărilor produse la încheierea perioadei de tranziție, potrivit unei asociații a transportatorilor rutieri, citată de Reuters.
Guvernul britanic nu a confirmat datele și a arătat că perturbarea traficului la graniță a fost minimă de la ieșirea țării din Uniunea Europeană. De la începutul acestui an, companiile și firmele de transport au fost nevoite să se adapteze la noile reglementări comerciale, inclusiv la noi sisteme pentru companii și oficiali în Irlanda de Nord.
Unele companii au avut probleme cu noile declarații vamale și certificate de sănătate, în condițiile în care firmele sunt afectate și de pandemia de coronavirus.
Membrii Asociației Transportatorilor Rutieri (Road Haulage Association – RHA) au raportat o scădere cu 68% a exporturilor în ianuarie, a anunțat asociația pe Twitter.
Brexit: Firmele din UE anulează comenzile la produsele din Marea Britanie
„Consider că este extrem de frustrant și deranjant că miniștrii au ales să nu asculte industria și experții”, a declarat directorul general al RHA, Richard Burnett, pentru The Observer.
La o lună de la ieșirea Marii Britanii din UE, supermarketurile din regat se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales în ceea ce privește produsele perisabile, aduse de obicei din UE.
Schimbările din sistemul vamal risca să lase goale rafturile supermarketurilor şi deja au fost surprinse imagini în care raioanele de “legume-fructe” erau efectiv fără marfă.
Șoferii de camioane sunt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir pentru a avea toate actele în regulă ca să poată introduce în Marea Britanie bunuri din țările UE.
Sunt deja avertismente că unii transportatori pur și simplu s-ar putea să refuze să mai livreze bunuri în Marea Britanie.
Regatul Unit a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la 1 ianuarie, la patru ani și jumătate după ce o majoritate a britanicilor a votat prin referendumul din iunie 2016 în favoarea Brexitului.