Menu
in

Brexit FĂRĂ ACORD: Boris Johnson nu s-a întors cu vești bune de la Bruxelles. Marea Britanie se pregătește intens pentru o ieșire fără acord din UE

Premierul Boris Johnson a declarat, după întâlnirea de la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene că nu poate accepta ca Marea Britanie să fie „blocată pe orbita UE” și prevede un Brexit fără acord, scrie The Guardian.

Johnson le-a spus miniștrilor să se pregătească pentru „posibilitatea puternică” a unui Brexit fără acord comercial, avertizând că Marea Britanie riscă să fie „blocată pe orbita UE”, în timp ce o parte a conservatorilor îl îndeamnă să găsească o cale de a ajunge la o înțelegere cu Uniunea Europeană.

După o întâlnire de trei ore cu șefa CE, Ursula von der Leyen, cei doi nu au reușit să reducă diferențele majore, iar premierul britanic spune acum că este pregătit să „meargă mai departe”, la Paris sau Berlin pentru discuta cu cei mai puternici lideri ai UE.

El a mai spus că oferta actuală a Uniunii Europene este inacceptabilă, deoarece Marea Britanie nu poate fi tratată ca un membru al blocului comunitar.

„Mi s-a spus că acest lucru seamănă cu gemenii, Marea Britanie este unul dintre ei, UE este altui, iar dacă UE decide să se tundă, atunci Marea Britanie va avea o tunsoare identică sau altfel va fi pedepsită. Sau dacă UE decide să cumpere o geantă scumpă, atunci Marea Britanie trebuie să cumpere și ea o geantă scumpă altfel se va confrunta cu taxe mărite”, a spus el.

„În mod clar, acesta nu este modul de a proceda și este diferit de orice alt acord de liber schimb. Este un mod de a menține Marea Britanie blocată pe… orbita de reglementare a UE”, a spus premierul britanic.

El a adăugat: „Cred că trebuie să fim foarte, foarte clari. Acum există o posibilitate puternică de a avea o soluție care să semene mult mai mult cu relație australiană cu UE, decât cu cea canadiană.”

Ce trebuie să facă cetățenii români care doresc să se stabilească în UK după 31 decembrie 2020. Anunț important de la Ambasada României în Marea Britanie!

„Ceea ce am spus cabinetului în această seară este să înceapă să facă pregătiri. Nu oprim discuțiile, vom continua să negociem, dar văzând unde suntem, cred că este vital ca toată lumea să se pregătească acum pentru acea opțiune australiană ”, a spus Johnson.

Opțiunea australiană înseamnă tranzacționarea cu UE în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului, ceea ce înseamnă tarife mari pentru o gamă largă de bunuri.

Între timp, cozile de camioane au crescut în Kent, pentru a treia zi consecutivă, iar în weekend se așteaptă o aglomerație și mai mare.

Brexit: Ultimele patru zile de discuții pentru un acord comercial. Termenul final, prelungit până duminică

După întâlnirea de miercuri seară dintre Johnson și Ursula von der Leyen s-a stabilit nou termen limită al negocierilor, pentru duminică, 13 decembrie, iar deputații conservatori au devenit din ce în ce mai îngrijorați de creșterea riscului unei ieșiri fără acord la 1 ianuarie.

Tobias Ellwood, președintele comisiei de apărare, a declarat: „Lumea urmărește acest lucru. Suntem marcați pentru prestigiul nostru internațional, politica noastră de stat și modul în care o implementăm. Iar pierderea va fi uriașă”.

El a arătat implicațiile asupra securității unei ieșiri fără acord. „Vor exista repercusiuni economice, dar și de securitate. Apele Canalului Mânecii sunt deranjate de submarinele ruse, iar spațiul nostru aerian de avioanele rusești. Avem nevoie de alianțe – iar Europa trebuie să lucreze împreună. Ar însemna să ne întoarcem în sens invers, la fel cum ne asumăm președinția G7”, a spus Ellwood.

Comisia Europeană și-a publicat miercuri propriile planuri de urgență a ieșirii Marii Britanii fără un acord comercial, inclusiv permiterea companiilor aeriene din Marea Britanie să opereze zboruri pe teritoriul său și să păstreze drumurile deschise transportatorilor britanici timp de șase luni – dar numai în cazul în care Marea Britanie acordă reciprocitate.

În aceleași condiții, Bruxellesul va oferi pescarilor britanici acces în apele sale și va deschide negocieri privind cotele. Însă purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus că Marea Britanie nu va accepta niciodată aranjamente și accesul la apele de pescuit ale Regatului Unit care, spune el, sunt incompatibile cu statutul de stat de coastă independent.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version