Marea Britanie și Uniunea Europeană au la dispoziție doar patru zile pentru a ajunge la o înțelegere cu privire la un acord comercial, termenul final fiind prelungit până duminică, 13 decembrie, după întâlnirea dintre premierul Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula van der Leyen.
La cina pe care au avut-o joi, 9 decembrie, premierul britanic și liderul UE au făcut bilanțul situației în care se află negocierile, timp de peste trei ore, la sediul CE de la Bruxelles.
Potrivit Daily Mail, cei doi au servit la cină calcan și scoici, produse care fac, până la urmă, obiectul conflictului privind pescuitul în apele teritoriale ale Marii Britanii.
Cu toate că nu au putut ajunge la un numitor comun în timpul cinei, cei doi lideri le-au spus negociatorilor șefi să se angajeze din nou în discuții, însă o rezoluție ar trebui să apară în patru zile sau Marea Britanie va ieși definitiv din UE la 1 ianuarie, fără niciun fel de acord comercial.
Boris Johnson, optimist înaintea discuțiilor de la Bruxelles: „Încă mai putem face o afacere bună!”
Cu toate acestea, nu este clar dacă celor doi negociatori li s-au dat noi instrucțiuni politice – pentru a scoate negocierile din impas.
Surse guvernamentale au confirmat că cele două părți vor relua astăzi, 10 decembrie, discuțiile în capitala europeană, în încercarea de a rezolva problemele restante.
În ceea ce privește îngrijorarea cu privire la consecințele ieșirii fără un acord comercial, Comisia UE va publica în curând planuri de urgență cu privire la transportul rutier și aerian.
„Premierul și Ursula von der Leyen au avut o discuție sinceră despre obstacolele semnificative care rămân în negocieri”, a declarat o sursă din interiorul guvernului britanic.
„Rămân decalaje foarte mari între cele două părți și încă nu este clar dacă acestea pot fi compensate. Premierul și doamna von der Leyen au fost de acord ca discuțiile să continue în următoarele zile, între echipele de negociere”.
Von der Leyen a declarat: „Am avut o discuție plină de viață și interesantă cu privire la stadiul actual al problemelor în curs. Ne înțelegem pozițiile reciproce.”
Michael Barnier, din partea UE și Lord Frost, din partea Regatului Unit, au discutat fără succes luni de zile cu privire la accesul în apele Regatului Unit, la regulile de concurență echitabilă și la modul de aplicare a termenilor și, în cele din urmă, au recunoscut la începutul acestei săptămâni că nu mai pot face niciun progres.
Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat că daunele pe termen lung cauzate de condițiile Organizației Mondiale a Comerțului, în cazul eșecului total al negocierilor cu UE, ar fi mai grave decât impactul economic cauzat de coronavirus.
Cu toate acestea, parlamentarii conservatori l-au îndemnat pe Johnson să se țină de cuvânt asupra angajamentului de a „prelua controlul” și de a pune suveranitatea pe primul plan.