Regatul Unit a importat aproape 2 milioane de barili de pertol din Rusia, evaluată la 220 de milioane de lire sterline, de când a început războiul din Ucraina, la 24 februarie, dezvăluie o analiză a organizației ecologiste Greenpeace, citată de EFE.
De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, nu mai puțin de opt petroliere au transportat țiței rusesc în Regatul Unit, iar un al nouălea care transportă 33.000 de tone de diesel rusesc se află în prezent ancorat în apropierea zonei de coastă din Immingham, Lincolnshire, în nord-estul Angliei, a mai menționat organizația.
Criza petrolului: Interzicerea conducerii duminica și limitarea vitezei pe autostrăzi cu 10km/h
Mai bine de patru cincimi din importurile de petrol au fost reprezentate de combustibil diesel rusesc, iar restul – de benzină.
Regatul Unit depinde în prezent de Rusia în proporție de 8% în ceea ce privește petrolul și de 18% la importurile de diesel și, cu toate că a promis un „sprijin de nezdruncinat” Ucrainei, premierul britanic Boris Johnson a lăsat ușa deschisă importurilor de țiței rusesc până la sfârșitul anului.
Guvernul britanic a interzis navele aflate în proprietatea Rusiei, gestionate de această țară sau sub pavilion rus, însă combustibilii fosili de proveniență rusească pot intra în continuare în Regatul Unit cu ajutorul camioanelor cisternă aflate în proprietatea altor națiuni, amintește Greenpeace.
Toate trimiterile de combustibili fosili de proveniență rusească ce au ajuns în Regatul Unit de la începutul războiului din Ucraina au fost importate legal, ceea ce face ca interdicția impusă de Londra asupra navelor ruse să fie simbolică, adaugă organizația.