Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a transmis britanicilor că românii nu doresc să cucerească Marea Britanie şi nici să ia locurile de muncă şi locuinţele britanicilor, odată cu ridicarea restricţiilor din 2014.
Ambasador al României la Londra de peste 5 ani, Ion Jinga a intervenit pentru a calma isteria pornită de UKIP şi de alte partide politice britanice, declarând că nu este nevoie ca britanicii să se aştepte la un tsunami sau la o a doua invazie est- europeană la ridicarea restricţiilor din 2014.
MigrationWatch: 250,000 de imigranţi din Bulgaria şi România s-ar putea îndrepta către UK
Guvernul a refuzat în repetate rânduri să facă estimări cu privire la numărul de români şi bulgari ce vor intra în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor, datorită estimărilor greşite pe care le-au făcut în 2004, când graniţele UK s-au deschis pentru ţările din zona A8 şi când un număr record de polonezi s-au mutat în UK.
Previziunile publicate astăzi (joi) de MigrationWatch arată că o medie 250,000 de imigranţi din Bulgaria şi România s-ar putea îndrepta către UK atunci când se vor ridica restricţiile. Cei 250.000 vor intra probabil în UK pe o perioadă de 5 ani, conform estimărilor MigrationWatch, ceea ce înseamnă că în fiecare an 50,000 de imigranţi vor încerca să se stabilească în Marea Britanie. Cifrele au fost stabilite în baza cifrelor imigraţiei din Polonia şi alte ţări est-europene, după 2004.
Ion Jinga: numărul celor care se vor îndrepta către UK va fi mult mai mic, probabil 10,000 pe an
Într-un interviu acordat The Daily Telegraph, Ion Jinga a declarat că numărul celor care se vor îndrepta către UK va fi mult mai mic, probabil 10,000 pe an şi în nici un caz UK nu se va confrunta cu o „invazie” de sute de mii de imigranţi, precum cea produsă de polonezi în 2004.
“Este total nefondat ca în media să circule informaţii eronate, cum că sute de mii de români vor veni în 2014, producând o invazie şi că vor luă casele şi locurile de munca ale britanicilor. Să fim serioşi! Dacă ştirile nu erau despre nişte fiinţe umane, le-aş fi considerat o glumă!” a declarat Jinga.
Întrebat dacă are nişte cifre estimative, acesta a declarat: „Sincer nu. Însă cred că frica instituită de media şi presupunerile false cum că un tsunami de români şi bulgari va veni în UK la începutul lui 2014 sunt nefondate, iar dacă nu ar fi în discuţie o problemă atât de serioasă, aş zâmbi şi aş lua-o că pe o glumă. Unele tabloide au spus că într-un an, 29 de milioane de bulgari şi români vor invada Marea Britanie. De ce? Pentru că populaţia României este de 19 milioane şi cea a Bulgăriei de 10 milioane? Conform acestor presupuneri, întreaga populaţie, incluzând copiii nou născuţi şi pensionarii de 80 de ani îşi vor face bagajele şi vor veni în UK. O poţi lua ca pe o glumă, dar se pare că unii oameni sunt speriaţi de o asemenea posibilitate”.
România şi-a atins deja capacitatea de export a forţei de muncă
Ambasadorul a explicat că circumstanţele sunt diferite de cele din 2004, când singurele ţări care şi-au deschis graniţele au fost Irlanda, Suedia şi UK. În plus, majoritatea tarilor din UE şi-au deschis porţile pentru români şi bulgari înainte ca Marea Britanie să o facă. În ultimii 7 ani, cifrele ce se bazează pe aplicaţiile pentru obţinerea Naţional Insurance Number arată că 100,000 de români au venit în Marea Britanie. România a pierdut trei milioane de cetăţeni care s-au îndreptat către Spania, Italia şi alte state membre ale UE.
“Nu aş îndrăzni să fac predicţii, pentru că poate fi vorba de 2-3000, sau de 10-20.000. Nu putem decât să speculăm. Însă este imposibil să fie 100,000 sau 50,000, când ştim că în ultimii 7 ani a fost adevăratul boom şi în tot acest timp au venit în UK 100,000 de români. România şi-a atins deja capacitatea de export a forţei de muncă; cine a vrut să vină în Marea Britanie, a venit deja. O pot demonstra cifrele- acum 7 ani, populaţia României era de 22 de milioane de locuitori, iar recensamatul din 2011 a demonstrat că în ţară mai sunt doar 19 milioane de locuitori. Nu am pierdut 3 milioane de cetăţeni peste noapte, ci avem 3 milioane de români care locuiesc şi lucrează în Spania, Italia, Franta şi Germania”, a continuat ambasadorul.
Românii din UK au venit să lucreze, nu solicită locuinţe sociale
Domnul Jinga a insistat asupra faptului că nu există nici un pericol pentru sistemul imobiliar şi pentru cel al locuinţelor sociale în UK, după ridicarea restricţiilor: “Anul trecut la Jocurile Olimpice, Londra a primit peste două milioane de turişti şi nu a existat nici un pericol că o parte din aceştia să rămână fără cazare.”
Domnul Jinga a ţinut să precizeze că 70% dintre românii veniţi în Marea Britanie au vârste între 18 şi 35 de ani şi se susţin financiar, fără să se bazeze pe beneficii: “Majoritatea au venit să lucreze ca self-employed şi îşi câştiga existenţa, închiriază sau cumpără case, nu solicită locuinţe sociale”.
Sursa: Telegraph.co.uk