Generalul maior Christopher Ghika este românul care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al marii Britanii de la castelul Windsdor, acolo unde a fost prezent și un detașament al celebrei Irish Guards, scrie Adevarul.
Ghika este ofițer în armata britanică, deținând, acum, gradul de general maior. Cariera sa militară a început în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie “Irish Guards” – o unitate de elită care asigură și protecția Familiei Regale britanice,
De-a lungul timpului, ofițerul Ghika a participat și la misiuni internaționale precum cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak.
Chris Ghika a avut o declarație care l-a adus în atenția opiniei publice internaționale atunci când generalul britanic l-ar fi contrazis pe președintele SUA, Donald Trump.
Ducele de Edinburgh, înmormântat la Windsor. Regina, singură la ceremonie
„Nu există o creștere a amenințărilor din partea forțelor proiraniene în Irak și în Siria. Sperăm și ne așteptăm ca această situație să continue“, a declarat generalul Chris Ghika, la Bagdad, în cadrul unei teleconferințe cu responsabili de la Pentagon.
El se referea la grupările paramilitare irakiene Al-Hashd al-Shaabi, care luptă împotriva ISIS și sunt susținute de Iran.
Casa Albă anunțase că ar avea informații „îngrijorătoare“ și „semnale clare“ despre pregătiri de atac ale Iranului împotriva intereselor americane în Orientul Mijlociu.
Imediat după aceea, presa occidentală a încercat să afle date suplimentare despre acest ofițer care l-a contrazis pe președintele Trump.
Chris Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost, și el, ofițer în armata britanică, tot în cadrul “Irish Guards”, și care se născuse la Paris, din părinți români.
„Familia Ghika a domnit în Moldova din 1658 până la Unirea Principatelor, în anul 1859”, notează, pe de altă parte, The Telegraph.
John Ghika, tatăl actualului general Chris Ghika, a fost comandantul paradei militare din anul 1978, de la Londra, organizată cu prilejul vizitei liderului comunist al României, Nicolae Ceaușescu.
La acel moment, locotenent-colonelul John Ghika a fost cel care i-a așteptat, călare, în fața intrării în Palatul Buckingham, pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu.