Menu
in

„Mi-e rușine că sunt BRITANIC”.  Cetățenii britanici din UE au o percepție diferită față de țara lor

Primul studiu major de la efectuarea Brexit asupra cetățenilor britanici din UE a dezvăluit impactul profund asupra vieții lor.

Mulți își exprimă îngrijorarea cu privire la pierderea liberei circulații și a drepturilor de vot – și au o percepție foarte diferită asupra Marii Britanii, scrie The Guardian.

Sondajul, efectuat pe 1.328 de cetățeni britanici de pe întreg continentul, a arătat că Brexit-ul a adus transformări profunde în viețile cetățenilor britanici din UE și SEE.

Sondajul, desfășurat între decembrie 2021 și ianuarie 2022, la un an după încheierea perioadei de tranziție pentru Brexit, și parte a unui proiect mai amplu al universităților din Lancaster și Birmingham, a constatat că 59% dintre respondenți locuiau în țara lor de reședință de cel puțin cinci ani și majoritatea intenționau să rămână.

Dar mulți s-au supărat din cauza pierderii liberei circulații, ceea ce înseamnă că nu se mai pot muta în UE pentru muncă sau nu se mai pot pensiona într-o altă țară a UE și, mai ales, sunt îngrijorați că nu se vor putea întoarce în Marea Britanie cu membri de familie care nu sunt britanici în viitor.

Întrebați dacă planurile lor de imigrație trecute sau viitoare au fost afectate de Brexit, 27% dintre respondenți au spus că i-a afectat foarte mult și 14% foarte mult.

„Pierderea unor drepturi precum libertatea de circulație în UE și în Marea Britanie. Cu o soție care este cetățean UE, a trebuit să decid dacă să mă mut în țara din UE sau să rămân în Marea Britanie. Familia mea nu se poate muta acum înapoi în Marea Britanie. Trăim în incertitudine”, a declarat un cetățean britanic din Belgia.

Brexit: Tot mai multe companii britanice își mută sediile în Uniunea Europeană

Un altul a spus: „M-am mutat în Franța în 2020 pentru a-mi proteja dreptul de a trăi și de a lucra în Franța după Brexit. Plecarea mea este 100% rezultat al Brexit-ului.”

Brexitul și gestionarea de către guvernul britanic a pandemiei de Covid au afectat puternic 80% dintre respondenți față de Marea Britanie, cu răspunsuri incluzând „rușine profundă”, „dezamăgire”, „un spectacol prost”, „stânjenit să fiu britanic”, „ shambolic”, și „ca și cum privesc o casă în flăcări”.

Puțin peste 30% se simt încă foarte sau extrem de atașați emoțional de Regatul Unit, în comparație cu 75% care au spus că simt un atașament emoțional foarte mare sau extrem de mare de UE și 59% care se simt la fel în raport cu țara de reședință.

Cetățenii britanici din UE spun că nu mai sunt atașați de propria țară

„Pentru mine, unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le dezvăluie sondajul este acest sentiment de dezamăgire, rușine și angoasă față de Brexit și pandemie – și o expresie cu adevărat destul de pronunțată a identității europene”, a spus un respondent.

„Soția mea este cetățean rus”, a spus un respondent din Italia. „Dreptul ei de a trăi și de a lucra depinde de statutul meu conform acordului de retragere. Se teme de o posibilă mutare într-o altă țară a UE, deoarece drepturile ei de ședere depind în totalitate de ale mele.”

„Am o casă în Anglia”, a spus un respondent, care locuiește în Țările de Jos de 10 ani. „Acolo urma să mă retrag. Acum se vinde. Soția mea este olandeză. Cred că nici măcar nu s-ar putea muta înapoi în Marea Britanie – în ciuda faptului că este proprietarul comun al unei case, că a locuit acolo timp de 15 ani, vorbește fluent engleza și are doi copii cu două naționalități.”

Pierderea drepturilor de vot în UE este, de asemenea, o mare îngrijorare, 46% spunând că nu mai pot vota la alegerile europene sau, în majoritatea cazurilor, la alegerile locale din țara de reședință. Aproximativ 42% nu au putut vota, de asemenea, în Marea Britanie, deoarece au locuit în străinătate peste 15 ani, deși se așteaptă că acest lucru să se schimbe.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version