În mod deloc surprinzător, guvernul britanic nu va permite cetățenilor europeni rezidenți în această țară să voteze la referendumul din 23 iunie. Având în vedere că există circa 1,5 milioane de europeni care trăiesc și muncesc aici, aceștia ar fi putut înclina serios balanța pentru tabăra „unionistă”.
În schimb, guvernul a ales ca la referendum să voteze cetățenii înscriși în registrul electoral pentru alegerile generale, plus membrii Camerei Lorzilor și cetățenii din Gibraltar.
Asta înseamnă că vor avea drept de vot cetățenii britanici, cetățenii britanici care sunt în străinătate de mai puțin de 15 ani, cetățenii din țările Commonwealth. Mai puține lucruri se știu despre cum au ajuns, de pildă, irlandezii să aibă drept de vot în Marea Britanie.
Conform statisticilor, în Marea Britanie trăiesc aproximativ 345.000 de cetățeni irlandezi.
În forma actuală a legii, persoanele din Irlanda și din Commonwealth au dreptul de a vota în cadrul alegerilor generale din Marea Britanie. Pe același principiu, cetățenii britanici din Irlanda pot vota încă din anii ’80 la toate alegerile pentru Camera Inferioară a Parlamentului din această țară, conform Amendamentului 9 al Constituției irlandeze.
Irlandezii au drept de vot și dreptul de a fi aleși în Marea Britanie, conform unei Legii Irlandeze din 1949.
În aceasta se precizează că Irlanda, la fel ca alte dominioane din Commonwealth, nu va fi tratată ca „străină” de legea britanică.
Legea Irlandeză a trecut de Parlament ca urmare a Legii din 1948 a Parlamentului din Republica Irlanda care a scos noul stat de sub tutela Coroanei și a Commonwealthului.
Cetățenii britanici au dobândit dreptul de a vota pentru alegerile din Camera Inferioară a Parlamentului irlandez în 1984, când Amendamentul 9 al Constituției irlandeze a fost adoptat cu 75%, în urma unui referendum.
Irlandezii fac parte însă din cei 1,5 milioane de cetățeni străini cu drept de vot din Marea Britanie.
Printre aceștia, sunt 360.000 de cetățeni indieni, 180.000 de pakistanezi și 73.000 de australieni.
În cadrul Commonwealth, următoarele țări permit cetățenilor britanici și altor națiuni membre să voteze: Antigua și Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Malawi, Mauritius, Namibia, Noua Zeelandă, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadine. Malawi, Namibia și Noua Zeelandă oferă acest drept și tuturor rezidenților străini.
La rândul său, Marea Britanie permite votul rezidenților din toate țările Commonwealth. Acestea sunt: Antigua and Barbuda, Australia, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belize, Botswana, Brunei, Darussalam, Cameroon, Canada, Cipru, Dominica, Fiji, Gambia, Ghana, Grenada, Guyana, India, Jamaica, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Malaysia, Maldives, Malta, Mauritius, Mozambique, Namibia, Nauru, Noua Zeelandă, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee, Rwanda, St Kitts & Nevis, St Lucia, St Vincent & The Grenadines, Samoa, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Insulele Solomon, Africa de Sud, Sri Lanka, Swaziland, Tonga, Trinidad & Tobago, Tuvalu, Uganda, Tanzania, Vanuatu, Zambia și Zimbabwe.
Potrivit The Telegraph, în luna ianuarie a acestui an, parlamentarii conservatori au cerut de urgență modificarea legii care i-ar fi lăsat fără drept de vot la alegerile din luna mai pe aproape 1,5 milioane de cetățeni care nu sunt britanici.
Mai mult, votul cetățenilor irlandezi și al celor din Commonwealth a fost criticat în timpul guvernării lui Tony Blair, șeful consilierilor juridici ai Coroanei și Guvernului, Lordul Goldsmith, propunând încă din 2007 abolirea acesor drepturi electorale.
Graham Walker, profesor de Istorie politică la Queen University din Belfast, a precizat că ”orice încercare de a modifica situația va fi privită ca pe o încălcare a spiritului Good Friday Agreement (Înțelegerea de la Belfast) în special legată de respect și recunoașterea diferitelor identități”
Conor Lenihan, ministru al Integrării în 2008, a promis că imigranților din UE cu rezidență permanentă vor avea drept de vot la alegerile naționale, dar această promisiune nu s-a materializat niciodată.
Votul pentru ieșirea din UE. Vor avea europenii drept de vot la referendum?