Numărul românilor și bulgarilor din Marea Britanie a crescut cu aproape 80% în ultimii doi ani, potrivit ultimelor cifre publicate de Institutul Național de Statistică (ONS).
Potrivit The Times, cifrele oficiale arată că sunt 413.000 de cetățeni din cele două țări în Marea Britanie, în creștere cu 79% (230.000) față de 2014.
În comparație, scrie The Times, numai 6.200 de cetățeni britanici sunt rezidenți în România și Bulgaria, arată ONS într-un studiu privind dinamica migrației între Marea Britanie și cele două state.
Rich Pereira, directorul adjunct al Statisticii privind Populația din ONS, a declarat: „Imaginea imigrației dintre țările din Marea Britanie și țările UE2 arată clar un dezechilibru, Marea Britanie dovedind, evident, o piață atractivă a forței de muncă pentru cetățenii români și bulgari de la aderarea acestor țări la UE.”
„Este, evident, un semn de îngrijorare atât pentru acel mare număr de cetățeni care s-au mutat în Regatul Unit, cât și pentru locurile de muncă pe care le-au ocupat, în timp ce Regatul Unit continuă negocierile pentru a părăsi UE”.
Cei peste 330.000 de imigranți din România reprezintă aproximativ 80% din numărul total de persoane din cele două state care locuiesc în Marea Britanie, a transmis ONS.
Majoritatea cetățenilor din ambele țări care trăiesc în Regatul Unit au vârste între 16 și 49 de ani, dintre care doar 11.500 nu au de muncă, se mai arată în ultima statistică.
Studiul a mai constatat că majoritatea românilor și bulgarilor lucrează în hoteluri, restaurante, la distribuție și în construcții (cel mai mare număr – 23% dintre angajați).
În general, un sfert dintre cei care lucrează sunt angajați pe cont propriu, a spus ONS. De asemenea, 14% dintre români lucrează în sectorul bancar.
Mai mult, se estimează că românii și bulgarii muncesc mai mult timp decât cetățenii britanici, 61% dintre ei lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână, comparativ cu 32% dintre cetățenii britanici.
De asemenea, românii și bulgari câștigat mai puțin pe oră decât britanicii, se arată în studiu. Aceștia câștigă medie de 8,33 lire sterline pe oră, comparativ cu media națională din Regatului Unit care este de 11,30 lire sterline pe oră.
Statistica i-a numărat pe românii din străinătate: «Sunt două milioane». Datele ONU spun altceva
Cetățenii din opt țări ale Europei de Est PĂRĂSESC Regatul Unit, românii intră în număr mare
Unde este invazia? Numărul românilor din Regatul Unit, în scădere după refendumul pentru Brexit