Comerțul din Marea Britanie va suferi în perioada Crăciunului. Cumpărătorii britanici vor cheltui cu 4,4 miliarde de lire sterline mai puțin pe produse neesențiale – o scădere de 22% – în perioada de dinaintea Crăciunului, în condițiile în care o creștere a costului vieții pune presiune pe banii pe care îi au la dispoziție.
Aproape 60% dintre cumpărători se așteaptă să reducă cheltuielile nealimentare în așa-numitul “trimestru de aur”, sau ultimele trei luni ale anului, când majoritatea comercianților cu amănuntul înregistrează majoritatea profiturilor, potrivit unui studiu realizat de Retail Economics împreună cu firma Metapack, specializată în tehnologia de retail, citat de The Guardian.
Copii din Londra duși la spital cu scorbut, deoarece părinții nu își pot permite fructe și legume
Comerțul din Marea Britanie va suferi în perioada Crăciunului
Această perspectivă pune și mai multă presiune asupra întreprinderilor, care se confruntă deja cu facturi mai mari la energie și costuri mai mari cu forța de muncă, precum și cu o creștere a costului mărfurilor, ceea ce le forțează pe multe dintre ele să reducă orele de funcționare.
Richard Lim, directorul executiv al Retail Economics, a declarat: “Inflația va atinge un vârf exact în momentul nepotrivit pentru comercianții cu amănuntul.”.
Comercianții cu amănuntul de îmbrăcăminte și încălțăminte, care s-au bucurat de un boom în timpul verii datorită revenirii socializării și a marilor evenimente, cum ar fi nunțile, par a fi cei mai afectați, puțin peste un sfert dintre consumatori căutând să reducă din cheltuieli în acest domeniu.
Aproximativ o cincime dintre cumpărători se așteaptă să facă reduceri la produsele electrice, jucării și articole pentru casă, toate acestea bucurându-se de vânzări puternice în timpul blocajelor pandemice, în timp ce 38% dintre cumpărători s-au identificat ca fiind “în dificultate” și cu un risc ridicat din cauza creșterii costului vieții, iar o proporție similară a declarat că sunt “siguri, dar îngrijorați”.
Se așteaptă ca în luna decembrie a acestui an să fie cu aproape o cincime mai puțini cumpărători decât înainte de pandemie, cu doar 4,2% mai mulți decât anul trecut, când amenințarea Omicron i-a ținut pe mulți acasă. Potrivit Springboard, lunile octombrie și noiembrie se așteaptă să fie chiar mai proaste decât anul trecut, cu o scădere de 2,1% și 2,7%.
Supermarketurile au văzut deja cum cumpărătorii își reduc cheltuielile săptămânale, renunțând la micile extraopțiuni și trecând la produse mai ieftine de marcă proprie sau la magazinele cu preț redus, precum Aldi sau Lidl.