Comisia Europeană va extinde miercuri prerogativele UE de a bloca exporturile de vaccinuri împotriva Covid-19 în Marea Britanie și alte regiuni cu rate de vaccinare mult mai ridicate, și de a acoperi situația companiilor care nu își respectă obligațiile contractuale referitoare la livrări, a declarat un oficial european, potrivit Reuters.
Măsura are rolul de a evita chiar și deficitele mici de livrare în Europa, unde programul de imunizare este afectat de întârzieri și probleme de aprovizionare, informează News.ro.
Amendamentul care acoperă situațiile în care companiile au revizuit în scădere livrările trimestriale contractate de blocul comunitar ar putea afecta Johnson & Johnson, care a anunțat întârzieri ale livrărilor către UE în al doilea trimestru, a spus oficialul.
Toți producătorii de vaccinuri ar putea fi afectați dacă nu respectă orarele de livrare, a spus oficialul.
În această lună, UE a utilizat un mecanism de control al exporturilor, creat la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a bloca livrarea vaccinului AstraZeneca în Australia. Acest mecanism poate fi activat în prezent doar dacă companiile nu îndeplinesc obiectivele trimestriale de livrare contractate.
Exporturile AstraZeneca au fost blocate după ce compania a anunțat reduceri abrupte în livrările din primul trimestru către UE.
Cu amendamentele care urmează să fie adoptate miercuri, UE va putea să blocheze exporturile în cazul companiilor care își respectă contractele trimestriale, dar care întârzie livrările până la sfârșitul perioadei, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.
Johnson & Johnson, care s-a angajat să livreze 55 milioane de doze către UE între aprilie și iunie, a declarat că livrările vor începe probabil în a doua jumătate a lunii aprilie. Compania a declarat oficialilor UE că se confruntă cu probleme de producție care ar putea face dificilă îndeplinirea obiectivului său din al doilea trimestru, dar că se străduiește să-l respecte.
Moderna și Pfizer/BioNTech au avut, de asemenea, întârzieri ale livrărilor de vaccinuri către UE, deși sunt pe cale să își respecte obiectivele generale pentru primul trimestru.
„Nu vrem să se întâmple aceleași întârzieri în al doilea trimestru”, a spus oficialul, care are cunoștințe directe despre decizia Comisiei.
Noile reguli vor permite, de asemenea, blocarea exporturilor către țări cu o rată de vaccinare mult mai mare decât UE, cum ar fi, de exemplu, în acest moment, Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite, a declarat oficialul, confirmând ceea ce șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat într-o conferință de presă de săptămâna trecută.
Transporturile ar putea fi, de asemenea, reținute dacă țările producătoare de vaccinuri, precum Statele Unite și Marea Britanie, nu permit exportul de vaccinuri către UE, a adăugat oficialul, de asemenea, în conformitate cu anunțul anterior al lui von der Leyen.
Administrația SUA a declarat oficialilor UE, în luna martie, că nu va permite în curând expedierea către UE a vaccinurilor AstraZeneca produse în Statele Unite, au declarat oficialii UE pentru Reuters.
Noile reguli, care vor intra în vigoare imediat după publicarea în jurnalul oficial al UE, vor întări și controalele pentru a se asigura că blocarea exporturilor nu este evitată folosind țări terțe, a spus oficialul.