O companie irlandeză este acuzată că „supra-exploatează” lucrătorii români. Firma lucrează la noul spital de copii din Dublin, scrie The Times.
Paul Murphy, de la sidicatul Solidarity, a declarat pentru The Times că firma „Kwik Structures” le-a oferit salariaților cu mult sub ratele sectoriale de ocupare a forței de muncă și nici nu le-a plătit toate salariile.
El susține că acesta este un „caz foarte grav al supra-exploatării ilegale a lucrătorilor de către un antreprenor”.
„Condițiile cu care se confruntă (lucrătorii români – n.red.) sunt îngrozitoare și apropiate sclaviei și se concentrează în primul rând pe lucrătorii imigranți. Anterior, se pare că au implicat în primul rând lucrătorii polonezi, dar acum este vorba despre lucrătorii români. Cu toate acestea, lucrătorii irlandezi sunt, de asemenea, exploatați și sunt în solidaritate cu colegii lor de muncă”, a explicat liderul sidical.
Ratele de ocupare a sectorului în sectorul construcțiilor au fost subliniate în legislația irlandeză anul trecut, arată The Times.
Acestea prevăd că lucrătorii cu mai mult de un an de experiență în acest sector trebuie să câștige între 17 și 19 euro pe oră, în funcție de rolul lor. Uniunea sindicală „Unite” susține că angajații Kwik câștigă între 12 și 13 euro pe oră.
Murphy a cerut lui Heather Humphreys, ministrul Întreprinderilor, să abordeze situația dintre lucrători și companie.Răspunsul a fost că ministerul „nu are la cunoștință orice presupus litigiu” și că un astfel de litigiu nu a fost încă înaintat nici la Comisia pentru relațiile la locul de muncă, nici la Tribunalul Muncii.
Tom Fitzgerald, organizator regional al „Unite”, a declarat că există cel puțin 200 de lucrători afectați de presupusele condiții oferite de Kwik. El a adăugat că sindicatul s-a întâlnit luni cu Kwik și BAM, principalii constructori ai spitalului pentru copii și a convenit asupra unui proces de rezoluție.
Compania implicată nu a răspuns solicitării The Times.
Cazuri de sclavie modernă în Irlanda de Nord. Polițiștii: „Suntem șocați de amploarea fenomenului”