O treime dintre pacienții internați la spitalele din Marea Britanie cu Covid-19 mor, arată un studiu citat de The Guardian ai cărui autori spun că rata de deces pune această boală la egalitate cu temuta Ebola.
Studiul a urmărit rezultatele la aproape 17.000 de pacienți – aproximativ o treime din cei internați în spitalele din Marea Britanie – și a constatat că 33% au murit, 49% au fost externați, iar 17% primesc încă tratament după două săptămâni.
Cifrele prezintă o imagine clară a rezultatelor pentru persoanele a căror boală escaladează până la punctul de a avea nevoie de ajutor medical.
„Unii oameni persistă în a crede că Covid-19 nu este mai rău decât o gripă obișnuită. Ei greșesc grav”, a spus Calum Semple, profesor în sănătatea copilului și medicamentație pentru focare la Universitatea din Liverpool, cel care a condus studiul.
„În ciuda celor mai bune îngrijiri pe care le putem oferi, rata de deces pentru persoanele care sunt internate în spital cu Covid-19 este de 35 până la 40%, ceea ce este similar cu persoanele internate în spital cu Ebola”, a spus profesorul.
Rata medie de deces în cazul Ebola este în jur de 50%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deși ratele de mortalitate a cazurilor a variat de la 25% la 90% în unele focare.
Marea Britanie: Ministrul de Externe aruncă în aer cifra deceselor și anunță încă 3.811 morți în plus. Noul număr oficial al deceselor este de 26.097
Ministrul Sănătății din Marea Britanie, anunț încurajator: Unul dintre noile medicamente pentru combaterea COVID-19 este testat pe pacienți
„Oamenii trebuie să știe asta și să înțeleagă”, a adăugat Semple. „Motivul pentru care guvernul dorește să-i țină pe oameni acasă până când focarul se va reduce, este pentru că această boală este incredibil de periculoasă”, a continuat acesta.
Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College London și co-coordonator al studiului, a declarat: „Acestea sunt cifre extraordinar rele. Toate aceste date trag un semnal de alarmă asupra tragediei umane pe care o reprezintă fiecare dintre aceste cazuri.”
Studiul a constatat că dintre cei internați la spital, 17% au ajuns în secții de terapie intensivă (UCI). Dintre aceștia, 45% au murit, iar pentru cei care au primit ventilație mecanică, rata decesului a crescut la 53%, 27% rămânând în spital la înregistrarea rezultatului. Pentru cei aflați în secțiile spitalicești, rata mortalității a fost de 31%.
Autorii au spus că mulți pacienți nu sunt transferați la UCI pentru intervenții mai intense, deoarece aceasta ar fi o decizie clinică greșită, nu din cauza lipsei paturilor.
De asemenea, studiul a relevat mai multe informații despre grupurile cele mai vulnerabile, mortalitatea în rândul bărbaților fiind mai mare.
Cel mai semnificativ factor de risc pentru sănătate este obezitatea, crescând riscul de deces cu 37% – urmează bolile de inimă (31%), pulmonare (19%) și renale (25%).
Legătura cu obezitatea s-ar putea datora afecțiunii care provoacă de obicei probleme legate de plămâni și rinichi și deoarece celulele grase cresc starea inflamatorie a organismului.
Studiul a fost realizat de cercetători din peste 160 de spitale, care su recrutat 25.000 de pacienți și au prelevat probe biologice de la 1.000 dintre aceștia, fiind cea mai mare cercetare din Europa cu privire la rezultate și factori de risc.