Menu
in

Curtea Penală Internațională anchetează Rusia pentru CRIME DE RĂZBOI. Boris Johnson: „S-a folosit muniție împotriva civililor nevinovați”

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a anunțat că a deschis o anchetă cu privire la presupuse crime de război, crime împotriva umanității sau genocid în Ucraina începând din 21 noiembrie 2013.

Ancheta include și perioada de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit AP.

Ancheta vine după ce 39 de state, între care și România, au sesizat Curtea Penală Internațională. Statele respective sunt Albania, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Columbia, Costa Rica, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Karim Khan anunța de luni, 28 februarie, că intenționează să deschidă o anchetă asupra unor presupuse crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat în pledoaria sa de la CPI: „Ce am văzut deja, la regimul lui Vladimir Putin, prin folosirea muniției asupra civililor nevinovați, domnule președinte, din punctul meu de vedere se califică deja ca fiind crime de război.”

Ovații pentru Ucraina în Camera Comunelor. Boris Johnson: „Putin a subestimat forța extraordinară a poporului ucrainean”

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus că țara sa, alături de altele, va strânge dovezi privind atrocitățile din Ucraina. 

„Vom strânge dovezi despre proporția folosirii (armelor n.r.). Mai mulți parteneri internaționali, precum Canada, fac multe eforturi pentru a strânge dovezi, dacă sunt dovezi de crime de război”, a declarat Wallace.

Și Statele Unite au anunțat că pregătesc o rezoluție prin care să denunțe crimele de război comise de Federația Rusă. Mesajul a venit prin vocea senatorului Lindsey Graham, fost avocat militar. 

„Sper ca în zilele următoare, să avem sprijin și de la democrați și de la republicani pentru o rezoluție prin care Congresul SUA să își împrumute vocea când vine vorba despre plângerile Ucrainei la Curtea Penală Internațională”, a anunțat Lindsey Graham, potrivit Antena 1.

Victoria Spartz, politician american de origine ucraineană, a vorbit despre un genocid comis de armata rusă: „Nu folosesc cuvintele la întâmplare când spun că nu este un război. Este genocid, distrugere, ucidere a unor oameni. Asta este.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3.5]
Exit mobile version