Marea Britanie a publicat azi, 9 septembrie, un proiect de lege ce revizuiește parțial angajamentele asumate cu ocazia ieșirii din Uniunea Europeană, ceea ce constituie o încălcare asumată a dreptului internațional, potrivit reprezentanților UE, anunță AFP.
Proiectul în cauză privește piața internă britanică și modifică în special protocolul nord-irlandez, care vizează evitarea revenirii la o graniță fizică între Irlanda și Irlanda de Nord, la capătul perioadei de tranziție post-Brexit, în luna decembrie, în timpul căreia Regatul Unit este încă supus regulilor UE.
Ursula von der Leyen – președintele Comisiei Europene, a reacționat imediat, afirmând că proiectul de lege „încălcă dreptul internațional și subminează încrederea” între cei doi parteneri.
Regatul Unit acuză UE că face „dificile în mod inutil” negocierile privind relaţiile post-Brexit
Von der Leyen spune că este „foarte preocupată de anunțurile guvernului britanic privind intențiile de a încălca acordul de retragere”. din UE. Aceasta a citat formula latină „pacta sunt servanda” – „convențiile trebuie respectate”.
Premierului Boris Johnson declară ca aceste modificări vizează să „garanteze fluiditatea și securitatea pieței interne britanice”.
Varianta inițială a textului, protocolul nord-irlandez, venea să garanteze absența unei granițe fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE, și să evite reapariția tensiunilor în această regiune însângerată timp de 30 de ani, până la semnarea acordului de pace din „Vinerea Mare”, în 1998.
„Ideea este de a proteja țara noastră împotriva interpretării extreme sau iraționale a protocolului, care ar putea conduce la o graniță în marea Irlandei de o manieră care, în opinia mea, ar fi dăunătoare interesului acordului din Vinerea sfântă și dăunătoare păcii în țările noastre”, a declarat Boris Johnson.