Noile cifre arată că exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu aproape un sfert, în primele nouă luni de la intrarea în vigoare a acordului Brexit semnat de Boris Johnson, în comparație cu nivelurile de dinaintea pandemiei, cu o pierdere de 2,4 miliarde de lire sterline din vânzări.
Exporturile către marile piețe europene au fost puternic afectate, vânzările către Spania scăzând cu mai mult de jumătate (50,6%) față de nivelul din 2019, către Germania cu 44,5%, iar către Italia cu 43,3%, potrivit Federației pentru Alimente și Băuturi.
O lovitură pentru „Marea Britanie globală” a lui Boris Johnson
Vânzările către cea mai mare piață externa a industriei britanice de profil, Republica Irlanda, au scăzut cu mai bine de un sfert.
Liderii industriei alimentare spun că este o lovitură nu numai pentru aspirațiile lui Boris Johnson de a face o „Mare Britanie globală”, ci și pentru planurile sale de a „crește nivelul” în zonele dezavantajate ale țării.
FDF a arătat, scrie The Independent, că scăderea vânzărilor ar putea fi pusă atât pe seama noilor bariere în calea comerțului create de Brexit și Acordul de Comerț și Cooperare (TCA), cât și pe pandemia globală de COVID-19.
Noi reguli Brexit de la 1 ianuarie. Iată ce trebuie să știți
Cifrele arată însă că vânzările din Marea Britanie de produse alimentare și băuturi către piețele din afara UE au crescut cu 11%, în primele trei trimestre ale anului 2021.
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au fost cel mai grav afectate.
În total, exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie au scăzut cu 2,7 miliarde de lire sterline (15,9%) în primele trei trimestre ale anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Scăderea vânzărilor către UE a totalizat 2,4 miliarde de lire sterline (23,7%).
Și importurile din UE către Marea Britanie au scăzut
Potrivit cifrelor FDF, exporturile către China au crescut cu 22,1%, către Taiwan cu 21,8%, către Emiratele Arabe Unite cu 18,3%, Japonia cu 10,6% și Singapore cu 5,4%.
Însă aceste piețe mai îndepărtate reprezintă o cotă mai mică din exporturile Marii Britanii decât cele din țările europene vecine.
Exporturile globale de whisky și somon au început să se redreseze după 2020, vânzările ambelor produse crescând cu 21% față de anul trecut, în timp ce exporturile de băuturi răcoritoare au crescut cu 11%.
Între timp, importurile din UE au fost, de asemenea, afectate grav de Brexit, în scădere cu aproape 11% în ultimele nouă luni, comparativ cu nivelurile de dinainte de pandemie – echivalentul a peste 2,5 miliarde de lire sterline în numerar.
Importurile din Olanda au scăzut cu 19%, din Irlanda cu 20,1% și din Germania cu 33,1%.