in

Extremismul cucerește Europa. UKIP câștigă alegerile europarlamentare din Marea Britanie

UKIP este câștigătorul alegerilor parlamentare din Marea Britanie, obținând 27,49% din voturi în urma scrutinului din 22 mai. Atitudinea anti-europeană a liderului Nigel Farage a adus acestei formațiuni politice peste 4,3 milioane de voturi, potrivit BBC. UKIP va avea astfel 23 de eurodeputați, cu 10 mai mulți decât în mandatul trecut. UKIP nu este singurul partid extremist care a obținut victoria în alegerile din țările Uniunii Europene.

În Franța, Frontul Național, partidul naționalist de extremă dreaptă, condus de Marine le Pen, a zdrobit socialiștii și popularii și s-a clasat pe primul loc 24,5% din voturi. De asemenea, în Danemarca, cele mai multe mandate de eurodeputați (patru) au fost obținute de Partidul Popular Danez, anti-imigrație.



Pe locul doi în Marea Britanie s-au clasat laburiștii, cu 25,4% din voturi, urmați de conservatori, cu 23,98%.

Partidul protest, Europeans Party, înființat de dr. Tommy Tomescu, un dentist român stabilit în UK, și înregistrat cu o lună înaintea alegerilor, a obținut 10.712 voturi, fără a câștiga vreun mandat european.

Victor Ponta crede că şansele României de a intra în Schengen sunt mult mai mici, după succesul partidelor extremiste la alegerile europene din 25 mai. Premierul este îngrijorat de declaraţiile defăimătoare ale liderilor extremişti şi consideră că răul cel mai mare pentru ţara noastră l-au făcut Traian Băsescu şi Monica Macovei.

“Sunt rezultate îngrozitoare în alte țări cu democrații mai îndelungate decât în România. Asta înseamnă că vor veni vremuri mult mai grele pentru cetățenii români care trăiesc în aceste țări, aceste mesaje populiste îi vor lovi pe românii care trăiesc acolo.” Mai avem vreo sansa sa intram in Schengen?

„Foarte greu, cred ca în 2013, prin tot ce ne-au facut d-na Macovei si Basescu am ratat un moment bun si probabil ca acum ne va fi mult mai greu”, a declarat premierul pentru Antena 3.

În ceea ce privește noua structură a Parlamentului European, marii caștigători ai scrutinului încheiat duminică sunt conservatorii, adică Partidul Popular European (PPE), care și-a asigurat 212 fotolii în PE, cu 28,23% din voturile cetățenilor europeni, conform estimarilor oficiale.

Urmează socialiștii, mai exact de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), cu 186 de locuri, asigurate prin atragerea a 24,77% din voturi.

Liberalii europeni (ALDE) au reuțit să obțină doar 70 de locuri în PE, cu 9,32% din voturi.

Ecologiștii (Verzii/ALE) au înregistrat un scor bun (7,32%) și au obțnut 55 de locuri în Parlamentul European.

Stânga radicală (GUE/NGL) a reușit sa ia 43 de posturi de europarlamentari, cu 5,73% din voturi.

Partidele naționaliste și anti-europene, reunite în Grupul Europa Libertății și Democrației EFD, au obținut 5,06% din din voturile din Europa și 38 de fotolii de europarlamentari.

Cameron: Victoria UKIP – “dezamăgirea profundă” faţă de UE

Premierul britanic David Cameron a pus victoria UKIP la alegerile europene pe seama “dezamăgirii profunde” a cetăţenilor faţă de UE şi a respins posibilitatea încheierii unui “pact” cu partidul lui Nigel Farage.

“Oamenii sunt profund dezamăgiţi de Uniunea Europeană”, a declarat luni dimineaţă premierul David Cameron, la BBC Radio 4.

Ei îşi doresc o schimbare, iar, în ceea ce mă priveşte am înţeles mesajul”, a adăugat el.

“Dacă cetăţenii doresc un referendum în legătură cu Europa, dacă acest lucru este cel mai important pentru ei, doar un partid şi un posibil viitor premier îl pot organiza. Laburiştii şi liberal-democraţii nu susţin acest referendum, iar UKIP nu îl poate pune în practică“, a afirmat premierul David Cameron.

Premierul britanic a respins, de asemenea, posibilitatea accelerării calendarului privind referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, pe care l-a promis pentru 2017, dacă va fi reales la conducerea Guvernului de la Londra.

Susţin o renegociere completă, care va îmbunătăţi locul Marii Britanii în Europa” şi “nu cred că scurtarea timpului necesar pentru negocieri ar fi un lucru bun”, a apreciat Cameron, adăugând că Londra doreşte “să rămână în cadrul unei Uniuni Europene reformate”.

Premierul britanic a respins, de asemenea, o posibilă alianţă cu UKIP, cu un an înaintea alegerilor legislative din Marea Britanie.

“Nu încheiem pacturi sau acorduri. Candidaţii conservatori se vor prezenta la alegeri din partea Partidului Conservator şi sper că vor triumfa tot din partea conservatorilor”, a subliniat Cameron.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pe 25 mai, în Londra se poate vota la secțiile deschise la Consulat și la Institutul Cultural Român

Europarlamentare în România. PSD a obţinut cele mai multe mandate în PE