in

Fermierii britanici au nevoie de români



Rata șomajului este de 9% în regiunea Midlands și de peste două ori mai mare în rândul populației de 16-24 de ani. Jurnaliștii de la BBC, într-un articol intitulat “British jobs for Bulgarian and Romanian workers”, se întreabă cum este posibil în această situație ca fermierii britanici să angajeze mii de muncitori, în special din România și Bulgaria, care vin aici pentru a culege recoltele?

La una din fermele din Worcestershire, din 140 de muncitori care se aflau pe un câmp de ceapă și mazăre, doar șapte erau englezi, au descoperit reporterii BBC. Peste 21.000 dintre muncitorii care vin în Marea Britanie pentru a face această muncă slab calificată provin din Bulgaria și România. Ei muncesc mai mult și pe bani mai puțini decât localnicii.

Românii și bulgarii lucrează în baza unor contracte de șase luni în cadrul schemei de angajare “Seasonal Agricultural Workers Scheme”.

Mircea Ababei are o licență în economie, dar nu își poate găsi o slujbă în România, scrie BBC. “Cât câștig aici într-o zi aș câștiga în România într-o lună”, a declarat acesta.

Stephen Watkins, fermierul care l-a angajat pe Ababei, a explicat că est-europenii sunt muncitori și de încredere. Dar când această schemă se va încheia anul viitor, bulgarii și românii nu vor mai avea nevoie de acest tip de contracte, iar Watkins se teme că aceștia vor căuta slujbe mai bine plătite, la oraș.

“Dacă nu va exista o schemă care să o înlocuiască pe aceasta de acum, am putea ajunge la un deficit de alimente, deoarece nu va mai exista cineva care să ne culeagă recolta”, a mai spus Watkins. Aceasta în ciuda faptului că din 170.000 de șomeri din West Midlands, cel puțin 11.000 locuiesc în Worcestershire.

Parlamentarul conservator de Worcestershire, Harriet Baldwin, membru în Comisia de Muncă și Pensii din Parlament, a declarat: “Acestea sunt slujbe bune, bine plătite. Este muncă grea, dar stai acolo un sezon și pleci acasă cu o sumă frumoasă. Aș prefera ca acești bani să rămână în UK”. Stephen Watkins a replicat că “ar fi extraordinar să oferim mai multe slujbe lucrătorilor britanici, dar ei nu vor să le facă.”

Muncă pentru mașini

Și la Boston, în Lincolnshire, s-a vorbit în aceste zile de lucrătorii imigranți. Parlamentarul conservator de Boston și Skegness, Mark Simmonds, s-a întâlnit cu membrii consiliului local. Simmonds a spus că problemele legate de imigrație sunt “foarte grave și complicate”, fără “răspunsuri simple”.

În 2004, la Boston a avut loc o revoltă a lucrătorilor locali, nemulțumiți de sosirea în masă a imigranților comunitari. Acum tensiunile s-au diminuat, a spus Simmonds în fața Boston Borough Council.

“Aceasta nu înseamnă că nu este o problemă serioasă și că nu necesită analize de specialitate pentru a se încerca să se diminueze unele dintre problemele pe care le crează imigrația, însă după cum arată corespondența primită de mine nu este o problemă principală pentru oamenii din Boston”, a spus parlamentarul, potrivit Boston Standard.

“Cred că există o acceptare din partea majorității populației a faptului că cei care vin în UK și plătesc taxe ar trebui primiți în comunități atât timp cât se află aici în mod legitim și legal”.

Simmonds crede că guvernul laburist a făcut o greșeală în 2004, lăsând intrarea liberă pentru lucrătorii din țările nou intrate în UE în acel an. Dar Simmonds a recunoscut că țara are nevoie de imigranți economici.

La Boston sunt estimați între 7.500 și 8.000 de imigranți UE, deși Simmonds crede că cifra ar putea fi dublă. El spune că și dacă cifra ar fi de 10.000, numărul de șomeri din localitate este numai de 1.300 și a întrebat: “Dacă scăpăm de 10.000 de imigranți UE care lucrează, atunci cine va face munca?”

Simmonds se îndoiește că în viitor va mai fi nevoie de o masă atât de mare de forță de muncă. “În următorul deceniu nu vom avea nevoie de ambalatori în fabrici de ambalare, totul va fi automatizat. Nu vom avea nevoie de oameni care să cultive câmpurile și nu vom avea nevoie de oameni care să taie la sol. Mașinăriile există deja”.

Simmonds a mai spus că ministrul pentru Muncă și Pensii Iain Duncan Smith lucrează în acest moment la un plan de stopare a solicitărilor inadecvate de beneficii de către cetățenii străini, însă a spus că este greșit să sugerezi că lucrătorii imigranți cheltuiesc banii statului.

“Nu există absolut nicio îndoială că balanța, în termeni de contribuții pe care le plătesc ei și ceea ce se cheltuiește pentru ei, este în favoarea bugetului. În mod clar suntem câștigători din taxele pe care le plătesc visteriei statului”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Paradoxul restricțiilor

Șoferii din Londra amenință cu greva în timpul Olimpiadei