Imigranţii de vârstă activă din România şi Bulgaria sunt angajaţi în proporţie mai mare decât britanicii de vârstă similară, potrivit unor date oficiale, care sugerează că temerile privind un aflux de imigranţi în căutarea ajutoarelor sociale dinspre aceste ţări sunt nefondate, scrie Financial Times.
În al treilea trimestru din 2013, 76,9% din românii şi bulgarii din Marea Britanie, cu vârsta între 16 şi 64 de ani, erau angajaţi, arată date ale Oficiul Naţional de Statistică (ONS), comparativ cu 72,7% din britanicii din aceeaşi grupă de vârstă.
ONS a început să publice statistici referitoare la rata de angajare a imigranţilor bulgari şi români în august 2013, deşi restricţiile pe piaţa muncii din Marea Britanie s-au ridicat pentru aceştia abia în ianuarie anul acesta, continuă Financial Times.
Biroul Național de Statistică din Marea Britanie: primul raport despre românii proaspăt veniți apare în luna mai
„Ceea ce observăm în aceste date este că imigranţii din România şi Bulgaria, la acest moment, nu arată prea diferit faţă de polonezi, care au venit mai devreme”, a afirmat Jonathan Portes directorul, Institutului Naţional pentru Cercetări Economice şi Sociale.
Responsabilul a notat, însă, că grupul analizat îi include şi pe imigranţii care ar fi putut veni cu un loc de muncă deja asigurat sau care ar putea desfăşura o activitate independentă, dar nu îi include totuşi pe cei eligibili pentru primirea de ajutoare sociale.
Economist suedez: Imigranții români contribuie la economiile țărilor vestice
Cifrele publicate ar putea ajuta la temperarea furtunii politice care s-a iscat pe subiectul imigraţiei dinspre România şi Bulgaria în ultimele luni, mai notează publicaţia britanică. Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013, Marea Britanie fiind una dintre ţările care au menţinut până la acea dată restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.