Vânzările gigantului Amazon au crescut la 20.6 miliarde de lire sterline în Mare Britanie, iar firma a plătit impozite de aproape 500 de milioane de lire sterline.
Firma a declarat că este „mândră” de contribuția sa la economia Marii Britanii, după ultimele sale rezultate financiare.
Astfel, arată BBC, Amazon a plătit 492 milioane de lire sterline impozite directe, vânzările sale au crescând cu 50%, la 20,63 miliarde de lire sterline, pe fondul unei creșteri a cererii datorită pandemiei de COVID.
Amazon și alte firme de tehnologie, care plătesc impozite pe profituri și nu pe vânzări, au fost supuse controlului asupra nivelului facturilor fiscale din Marea Britanie.
Dar Amazon a declarat că a investit 32 de miliarde de lire sterline în infrastructura din Marea Britanie, din 2010.
Amazon creează mii de noi locuri de muncă permanente în Marea Britanie
„Suntem mândri de contribuția economică semnificativă pe care o aducem economiei Marii Britanii”, a arătat Amazon într-un comunicat.
„Privind către viitor, știm că Marea Britanie rămâne plină de oportunități și continuăm să fim încântați de potențialul de a continua să investim, să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm talente și să avem un impact pozitiv în comunitățile din întreaga țară”, se adaugă în declarație.
Amazon, una dintre firmele care au profitat de pandemie
Vânzările totale ale Amazon în Marea Britanie au crescut la 20,63 miliarde lire sterline în 2020 de la 13,73 miliarde lire sterline în 2019.
Impozitarea directă a crescut, de asemenea, cu peste două treimi, comparativ cu suma de 293 milioane de lire sterline pe care a plătit-o în anul precedent.
Firma, care are 55.000 de angajați în Marea Britanie, a declarat că taxele includ ratele de afaceri, taxa de timbru, impozitul pe profit și alte contribuții.
Amazon a declarat că impozitele pe asigurările naționale ale angajatorilor au reprezentat cea mai mare parte a facturii, deoarece a preluat 22.000 de angajați în plus pe parcursul anului trecut.
Factura indirectă a companiei a ajuns la 1,06 miliarde de lire sterline, în creștere de la 854 milioane de lire sterline.
Amazon a anunțat că atunci dacă se ia în considerare atât impozitarea directă, cât și cea indirectă, a contribuit cu 1,55 miliarde de lire sterline, în creștere de la 1,15 miliarde de lire sterline.
Suma plătită este „insultătoare”
Cu toate acestea, sindicatul lucrătorilor din Amazon, arată că factura fiscală a companiei este „sincer insultătoare” și a declarat că firmele care au profitat de pe urma pandemiei ar trebui să plătească mai mult.
Mick Rix, ofițer național GMB, a declarat: „Lucrătorii de la Amazon suportă practici de muncă nesigure, dezumanizante; ruperea oaselor, pierderea cunoștinței și sunt luați cu ambulanțele. Miniștrii trebuie să ia la întrebări această companie și să se asigure că profitorii pandemiei plătesc mai mult.”
„Compania cheie a Amazon din Marea Britanie a plătit doar 3,8 milioane de lire sterline mai mult ca taxă pe afacere, anul trecut, decât în 2019, chiar dacă vânzările au crescut cu 1,89 miliarde de lire sterline”, continuă sindicalistul.
Un român a ajuns pe străzi după ce și-a rupt un picior lucrând pentru Amazon. „Trăiam în trenuri, noaptea dormeam pe câte un peron”
„Ca de obicei, conturile sunt conforme cu legislația, dar opace și nu arată informații cruciale despre tranzacțiile inter-grup care permit companiei să transfere profiturile”, a declarat laburistul și profesorul emerit de contabilitate de la Universitatea din Sheffield și Universitatea din Essex, Prem Sikka.
„Prin urmare, este imposibil să știm care este adevăratul profit economic”, a spus prof. Sikka.
Având în vedere profiturile declarate de concurenți, prof. Sikka a declarat că factura fiscală a Amazon „pare foarte mică”, în timp ce, pentru comercianții cu amănuntul, cum ar fi lanțurile de supermarketuri, facturile fiscale ca proporție din vânzări sunt mult mai mari.
„Avem nevoie de o schimbare completă a reglementărilor contabile care în prezent sporesc opacitatea, mai degrabă decât transparența”, a adăugat prof. Sikka.