Șomerii vor avea la dispoziție doar patru săptămâni pentru a găsi un loc de muncă în sectorul lor preferat, în cadrul campaniei inițiate de Guvernul britanic „Way to Work”.
Șomerii vor fi obligați să ocupe un loc de muncă în orice sector sau se vor confrunta cu sancțiuni financiare rapide, în cadrul unui program menit să ocupe sute de mii de posturi vacante în diverse sectoare, de la asistență socială, la construcții, au anunțat miniștrii.
Solicitanților li se vor acorda doar patru săptămâni – mai puțin decât trei luni – pentru a-și găsi un loc de muncă în sectorul lor preferat. După acel moment, dacă nu reușesc să depună „eforturi rezonabile” pentru a-și găsi un loc de muncă sau dacă refuză orice ofertă, li se va tăia o parte din beneficii, în temeiul unei înăspriri a politicii existente a Departamentului pentru Muncă și Pensii (DWP).
Decizia face parte din inițiativa guvernului britanic de a angaja 500.000 de oameni până în iunie și de a ocupa 1,2 milioane de locuri de muncă vacante la nivel național.
Campania „Way to Work” a fost semnalată miercuri, 26 ianuarie, de premierul Boris Johnson, ca dovadă că guvernul se concentrează pe redresarea după pandemia de COVID – însă opoziția spune că nu este decât o altă încercare de a distrage atenția opiniei publice de la problemele sale politice, scrie The Guardian.
Cetățenii UE cu statut prestabilit (pre-settled status) pot accesa beneficii
Laburista Alison McGovern, ministrul Muncii din umbră, a declarat: „Acest anunț are mai mult de-a face cu încercarea de a salva slujba primului ministru decât cu sprijinirea oamenilor să își găsească de muncă. Este doar o manieră de a ascunde faptul că șomajul pe termen lung este cu 60% mai mare decât înainte de pandemie.”
În prezent, șomerii au trei luni la dispoziție pentru a găsi un loc de muncă în sectorul lor preferat – de obicei domeniul lor de experiență – înainte să fie amenințați cu sancțiuni.
Noile reguli înseamnă că sancțiunile ar putea fi impuse la patru săptămâni după ce aceștia fac cererea inițială pentru beneficii – în teorie, chiar înainte de a primi prima plată.
Experții în asistență socială spun că înăsprirea sancțiunilor ar fi contraproductivă și ar putea forța oamenii să aibă locuri de muncă mai proaste, ceea ce le-ar putea afecta carierele.
Ei mai spun că miniștrii nu au legătură cu realitatea vieții celor cu venituri mici și ignoră dovezile despre cum să-i aduci pe oameni în locuri de muncă sigure și plătite decent.
Autoritatea de supraveghere a cheltuielilor guvernamentale, Oficiul Național de Audit, nu a găsit nicio dovadă că sancțiunile funcționează.
…Guvernul britanic nu mai vrea asistați sociali. Șomerii care nu își găsesc de muncă în 4 săptămâni vor fi sancționați…