in

Impact catastrofal al Brexitului asupra comerțului Marii Britanii cu UE: schimburile comerciale au scăzut cu 14%

Impact catastrofal al Brexitului asupra comerțului Marii Britanii cu UE: schimburile comerciale au scăzut cu 14%.

Dovezile privind impactul negativ al Brexitului asupra comerțului Regatului Unit cu Uniunea Europeană încep să apară, datele UE arătând că exporturile către blocul comunitar au scăzut cu aproape 14% în 2021 față de 2020, a declarat un înalt oficial de la Bruxelles, citat de The Guardian.

Impact catastrofal al Brexitului asupra comerțului Marii Britanii cu UE

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și negociator pentru Brexit, a declarat că, chiar dacă se ia în considerare impactul pandemiei, creșterea birocrației de la încheierea perioadei de tranziție în ianuarie 2021 și-a pus amprenta asupra comerțului cu bunuri și servicii cu Regatul Unit.

“Un rezultat al Brexitului a fost revenirea unei frontiere vamale între UE și Marea Britanie. Acest lucru înseamnă birocrație pentru aproape fiecare produs care se expediază între piețele noastre. Înseamnă că se efectuează zilnic controale asupra a mii de bunuri.

“Brexitul a crescut birocrația, nu a scăzut-o. Nu mai este la fel de lipsită de fricțiune și dinamică ca înainte. Acest lucru este valabil atât pentru bunuri, cât și pentru servicii”, a spus el.

Decizia Marii Britanii de a alege un Brexit dur, cu ieșirea de pe piața unică, a dus la pierderea a patru libertăți pentru comerț – în ceea ce privește forța de muncă, capitalul, bunurile și serviciile.

”Atmosfera ostilă” de după Brexit. Român din Anglia: ”Simt că ar trebui să fiu cetățean britanic”

Importurile, scădere de 13,6%

Conform cifrelor Eurostat, importurile în UE din Regatul Unit au scăzut de la 169 de miliarde de euro (144 de miliarde de lire sterline) în 2020 la 146 de miliarde de euro în 2021 – o scădere de 13,6%.

Cifrele Eurostat arată că serviciile, de asemenea afectate de Brexit, au scăzut cu 7% în 2021 față de 2019. Această categorie include totul, de la servicii financiare la servicii profesionale, cum ar fi arhitectura, marketingul și contabilitatea.

Comentariile lui Šefčovič vin la doar câteva zile după ce fostul ministru pentru Brexit, Lord Frost, a declarat că oricine spune că ieșirea din blocul comunitar a afectat economia și comerțul are o “toporișcă de tocat”.

El a declarat în cadrul unei conferințe că datele folosite de Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, care prezice că produsul intern brut al Marii Britanii ar fi cu 4% mai mic decât dacă ar fi rămas în UE, sunt “cifre zombi”, bazate pe studii ale țărilor post-comuniste.

De la sfârșitul perioadei de tranziție, în ianuarie 2021, toate bunurile exportate în UE trebuie să fie însoțite de o multitudine de documente care să ateste conformitatea cu standardele UE, deoarece Marea Britanie este tratată ca orice “țară terță”, precum India, Australia sau SUA, care încearcă să vândă pe piața unică.

Irlanda de Nord este exceptată de la cerințele privind documentele, datorită acordurilor speciale din protocol care îi permit să continue să facă comerț cu UE ca și cum ar fi rămas un stat membru.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Mașini electrice la Londra, criză de puncte de încărcare. Diferențe uriașe între cartiere

ANAF are acces la conturile românilor din străinătate! Ce-a pățit un bărbat plecat în Marea Britanie la muncă