Menu
in

Inflația din Marea Britanie a scăzut pentru a treia lună consecutiv, dar tot ”provoacă suferință familiilor”

Inflația din Marea Britanie a scăzut pentru a treia lună consecutiv în ianuarie, deși cu două cifre a rămas printre cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani, pe fondul crizei costului vieții.

Oficiul Național de Statistică (ONS) a precizat că rata anuală a inflației, măsurată prin indicele prețurilor de consum, a scăzut la 10,1%, continuând scăderea de la 10,5% în decembrie și de la recentul vârf de 11,1% din octombrie. Economiștii de la City prevăzuseră o scădere modestă la 10,3%, scrie The Guardian.

Cea mai recentă scădere a fost determinată de o scădere continuă a prețurilor la benzină și motorină pentru automobiliști la începutul anului, precum și de scăderea prețului călătoriilor cu avionul și autocarul, după o creștere abruptă în decembrie.

Prețurile restaurantelor, cafenelelor și ale preparatelor la pachet au scăzut, de asemenea, în timp ce costul mobilierului a scăzut pe măsură ce comercianții cu amănuntul au pus în vânzare în luna ianuarie.

Citiți și: Marea Britanie este disperată după muncitori. Construcțiile și sănătatea sunt cele mai afectate sectoare

Inflația din Marea Britanie a scăzut pentru a treia lună consecutiv

Cele mai recente date ONS privind prețurile vin în contextul în care Banca Angliei ia în considerare o nouă creștere a ratelor dobânzii pentru a combate inflația, care se află la cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1980, într-o măsură care sporește presiunea asupra debitorilor, după 10 creșteri succesive ale ratelor în ultimele 18 luni.

Rishi Sunak a promis, de asemenea, că va înjumătăți rata anuală a inflației în acest an, aceasta fiind piatra de temelie a planurilor sale economice. Majoritatea economiștilor se așteaptă ca inflația să scadă în următoarele luni, pe fondul scăderii prețurilor globale la energie și pe măsură ce creșterea inițială a piețelor după invazia Rusiei în Ucraina scade din rata anuală a inflației.

Cancelarul, Jeremy Hunt, a declarat: ”Deși orice scădere a inflației este binevenită, lupta este departe de a se fi încheiat.

“Inflația ridicată sugrumă creșterea economică și provoacă suferință familiilor și întreprinderilor – de aceea trebuie să ne ținem de planul de a înjumătăți inflația în acest an, de a reduce datoria și de a crește economia.”

ONS a precizat că au existat indicii suplimentare potrivit cărora costurile cu care se confruntă întreprinderile au crescut mai lent decât în lunile anterioare, datorită scăderii prețurilor la țiței, electricitate și benzină.

Cu toate acestea, în ciuda ultimei scăderi a indicatorului principal, prețurile rămân ridicate pentru consumatori și continuă să accelereze la una dintre cele mai rapide rate anuale din 1981 încoace.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]
Exit mobile version