Inflația din Marea Britanie a crescut în mod neașteptat în februarie, după ce prețurile la alimente au înregistrat cea mai mare rată din ultimii 45 de ani, ceea ce a sporit presiunea asupra Băncii Angliei pentru a majora din nou ratele dobânzilor în această săptămână.
Criza salatelor, care a dus la rafturi goale ocupate cândva de roșii, ardei și castraveți, a fost evidențiată de ONS ca fiind forța motrice din spatele creșterii costurilor alimentelor proaspete. Costul legumelor a crescut cu 18% în anul până în februarie – cea mai mare rată din februarie 2009, scrie The Guardian.
Inflația în Marea Britanie a explodat
Adăugând la presiunea asupra veniturilor gospodăriilor, indicele prețurilor de consum (IPC) a accelerat la 10,4% de la 10,1% în ianuarie, prețurile fiind determinate de o creștere a costului băuturilor, al hainelor de damă, al meselor în oraș și al alimentelor proaspete, pe măsură ce se scurgeau produsele pentru salate.
Bunurile și serviciile s-au scumpit dramatic de anul trecut, când rata oficială a inflației se apropia de 6%, și cu 17,2% în ultimii doi ani. Inflația a fost aproape de zero în februarie 2021.
ONS a precizat că, în special costul alimentelor și al băuturilor nealcoolice a crescut cu aproximativ 18% în anul până în februarie, cea mai mare rată de creștere a prețurilor din august 1977.
Cele mai recente cifre sunt susceptibile să sporească presiunea asupra Băncii Angliei pentru a crește joi ratele dobânzilor, în ciuda temerilor tot mai mari legate de criza de încredere în sistemul bancar mondial, după falimentul Silicon Valley Bank din SUA la începutul acestei luni și salvarea în weekend a creditorului elvețian Credit Suisse.
Creșterea prețurilor la alimente a împins inflația în ultima lună și în Franța, Spania și Germania, deși la niveluri mult mai scăzute decât în Marea Britanie.