Menu
in

Inflație de neoprit: creșterea prețurilor alimentelor din Marea Britanie ar putea atinge 15% în timpul verii

Inflație de neoprit: creșterea prețurilor alimentelor din Marea Britanie ar putea atinge 15% în timpul verii. Războiul din Ucraina, blocajele din China și Brexitul contribuie la creșterea inflației, iar produsele care se bazează pe grâu sunt cele mai afectate

Creșterea prețurilor la alimente în Marea Britanie ar putea atinge 15% în această vară – cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani, iar inflația ar putea dura până la mijlocul anului viitor, potrivit unui raport citat de The Guardian.

Carnea, cerealele, lactatele, fructele și legumele vor fi probabil cele mai afectate, deoarece războiul din Ucraina se combină cu blocajele de producție din China și cu interdicțiile de export pentru produse alimentare cheie, cum ar fi uleiul de palmier din Indonezia și grâul din India, avertizează organismul de comerț alimentar IGD.

Produsele care se bazează pe grâu, cum ar fi carnea de pui, carnea de porc și produsele de panificație, se vor confrunta probabil cu cele mai rapide creșteri de prețuri, deoarece problemele cu exporturile și producția din Ucraina, un mare producător de cereale, se combină cu sancțiunile impuse Rusiei, un alt producător cheie.

Prima tranșă din plata pentru costul vieții de 650 de lire sterline va fi plătită din 14 iulie

Inflație de neoprit: creșterea prețurilor alimentelor din Marea Britanie

Raportul sugerează că inflația va dura cel puțin până în vara anului viitor, dar ar putea persista și după această dată, ca urmare a unei serii de factori.

Totodată, industria alimentară și a bunurilor de consum din Marea Britanie este “expusă în mod unic la presiunile actuale din cauza dependenței de importurile de alimente și a impactului ieșirii din UE”.

Raportul spune că noul regim a adăugat costuri prin administrația suplimentară la granița UE și alte modificări legislative – precum și prin lipsa forței de muncă, ceea ce a determinat creșterea salariilor pentru fermieri și producătorii de alimente.

Schimbările de comportament, cum ar fi trecerea la produsele de marcă proprie ale supermarketurilor sau căutarea de chilipiruri la lanțurile de reduceri, înseamnă că inflația resimțită de gospodării ar putea fi mai aproape de 9%.

Cea mai mare rată globală a inflației din anii 1970.

Cu toate acestea, creșterea facturilor la alimente nu va face decât să se adauge la presiunile asupra bugetelor gospodăriilor, în condițiile în care salariile medii din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm din ultimele două decenii, în timp ce costurile energiei și ale benzinei cresc pentru a genera cea mai mare rată globală a inflației din anii 1970.

Una din șapte gospodării cu venituri mici spune că ratează mai multe mese, în timp ce gospodăriile cu venituri mai mari sunt mai predispuse să își planifice cumpărăturile pentru a ține sub control cheltuielile.

Problemele legate de disponibilitatea unor bunuri, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, vor persista probabil și în acest an, afectând performanța vânzărilor pentru comercianții cu amănuntul și supărând cumpărătorii, potrivit raportului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version