Menu
in

Laburiștii îi acuză pe conservatori că vor să vândă Sistemul Național de Sănătate (NHS) la americani

Scandal în campania electorală din Marea Britanie. Opoziția laburistă i-a acuzat pe conservatori că desfășoară „negocieri secrete” cu SUA pentru a „vinde” companiilor americane sistemul de sănătate britanic gratuit, în cadrul unui viitor acord comercial post-Brexit, acuzații dezmințite imediat cu fermitate.

Cu două săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a prezentat în fața presei 450 de pagini de documente referitoare la, potrivit lui, șase runde de negocieri din 2017 până în prezent, la Washington şi Londra, între reprezentanți britanici și americani, cu privire la relațiile lor comerciale după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Aceste documente confirmă că SUA cer ca Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) să fie luat în calcul în cadrul negocierilor comerciale”, a afirmat el. “Dispunem acum de probe că odată cu sosirea lui Boris Johnson ca premier, NHS figurează pe masa negocierilor şi că va fi vândut”, a adăugat Corbyn.

„Aici este vorba de negocieri secrete pentru un acord cu Donald Trump după Brexit, un acord care va defini viitorul țării noastre”, a spus el. “Aceste alegeri sunt de acum o luptă pentru supraviețuire a serviciului nostru național de sănătate în calitate de serviciu public, gratuit pentru toţi”, a insistat Corbyn.

Ministrul conservator al Comerţului Internaţional, Liz Truss, a ripostat viguros. “Jeremy Corbyn începe să dispere şi minte flagrant în public cu privire la conţinutul acestor documente. El a crezut întotdeauna în teoriile conspiraționiste, ceea ce explică de ce a eşuat în atacarea flagelului antisemitismului în partidul său”, a transmis ea într-un comunicat.

„Serviciul nostru public de sănătate nu este pe masa negocierilor”, a dat asigurări şi premierul Boris Johnson pe Twitter.

Liderul conservator susţine că ieşirea din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 31 ianuarie după trei amânări, va permite Regatului Unit să-şi reia controlul asupra politicii sale comerciale.

Preşedintele american Donald Trump a promis, în mai multe rânduri, un “acord magnific” după Brexit, chiar dacă a afirmat recent că ar fi dificil de făcut acest lucru în urma acordului de despărţire încheiat de Boris Johnson cu UE.

La sfârşitul lunii octombrie, el apreciase drept “ridicole” acuzaţiile potrivit cărora SUA ar vrea să profite de un nou acord comercial pentru a prelua controlul asupra sistemului de sănătate britanic.

Donald Trump este așteptat săptămâna viitoare la Londra pentru o reuniune NATO, marţi şi miercuri.

Depășiți de conservatori în sondaje, criticat pentru indecizia sa asupra Brexit-ului, Partidul Laburist duce o campanie cu un program foarte de stânga care prevede naţionalizări şi cheltuieli masive, în special în sistemul de sănătate NHS decare britanicii sunt foarte ataşaţi.

Serviciul britanic de sănătate (NHS), în criză? Zeci de mii de operații amânate, lipsă acută de personal

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un nou acord pentru Brexit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version