Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni, 4 mai, că din data de 23 februarie s-au întors în ţară 1.279.000 de cetățeni români, precizând, pe de altă parte, că potrivit estimării Guvernului numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam de „300-350.000”.
„Din 23 februarie, de când, practic, am monitorizat toate intrările în România, s-au întors 1.279.000 de cetățeni români, iar cei mai mulți dintre ei au venit din țări europene, Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul acesta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în țară. (…) Noi am carantinat și am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii, de fapt, au întârziat în primă fază și, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puține țări au avut curajul să facă așa ceva”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Româncă din Anglia, a plecat în România să-și vadă tatăl pe moarte, dar a ajuns în carantină. „Ni s-a spus: «sunaţi-l pe preşedinte!»”
El a menționat că estimarea Guvernului cu privire la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam la „300-350.000 de cetățeni români”.
„De altfel, și pe o evaluare a Comisiei Europene, există un risc de creștere a șomajului până la 6%. Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, întrucât cea mai bună formă de protecție a unui român este să aibă un loc de muncă”, a adăugat Orban.
Premierul a menționat că pentru cei care nu vor reuși să se angajeze există Legea venitului minim garantat și până își găsesc un loc de muncă pot să beneficieze de anumite forme de susținere.
Italienii plâng după muncitorii români: „Preferă să plece în Germania și Marea Britanie, unde sunt plătiți mai bine”
„Încercăm să gândim produse și pentru mediul urban și pentru mediul rural, pentru a oferi posibilitatea de integrare. De exemplu, o să punem la punct o măsură activă inclusiv pentru zilieri. O să pregătim un program pentru fermieri și chiar avem resurse pentru tinerii fermieri, pentru a demara un program de susținere a tinerilor fermieri, cu ajutoare, mi se pare, până la 40.000 de euro pentru construcția unei ferme. Sunt mulți care s-au întors, în loc să se mai ducă să culeagă sparanghel sau de astea, o să încercăm să dezvoltăm programe în care să le permită să își deschidă o fermă în România. De asemenea, încercăm să susținem fermele, avem un program de susținere a fermelor, mai ales a fermelor care au fost afectate în perioada respectivă. De asemenea, fermele care au fost afectate de secetă, vom acorda despăgubiri – cred că nu s-au mai acordat despăgubiri de 11 ani”, a mai spus Orban.