Menu
in

Magazine românești din Anglia, închise de pandemie: „Toți se sperie de COVID și de Brexit. Se întorc acasă”

Universitatea Oxford estimează că populația din Marea Britanie născută în alte țări a scăzut cu peste un milion, până la 8,3 milioane, în primele trei trimestre ale anului 2020.

Aproximativ 481.000 dintre cei care au plecat s-au născut în UE, inversând un aflux care a început în 2004. Populația britanică născută în UE este acum de aproximativ 3,1 milioane de locuitori.

Marea Britanie, Suedia și Irlanda au fost singurele țări UE care au permis libera circulație imediat din cele 10 noi state membre care s-au alăturat în 2004, majoritatea națiunilor mai sărace din Europa centrală și de est, scrie Financial Times.

Impactul asupra fostelor orașe industriale precum Preston a fost profund. Acum, din cei 140.000 de locuitori, aproximativ 5.000 sunt născuți în UE. Bisericile catolice aflate în pragul închiderii au dobândit noi congregații mai tinere și preoți polonezi. Școlile s-au repopulat. Fabricile, depozitele și fermele au câștigat lucrători motivați, muncitori, care au sporit productivitatea. S-au deschis noi pub-uri, locuri de luat masa și magazine. Însă acum se întâmplă un proces invers.

Efectele Brexit și ale pandemiei încep să apară

Familia lui Răzvan Ungureanu a deschis un magazin în Preston, nordul Angliei, în urmă cu doi ani, când populația din România era în creștere în zonă.

Răzvan a declarat pentru Financial Times că luna viitoare va închide magazinul.

Nu există profit”, spune tânărul de 23 de ani.

„Toți se sperie de COVID și de Brexit. Se întorc acasă”, a mai declarat el.

Ce a pățit o cumpărătoare într-un magazin românesc din Anglia: „Te-ai șters la nas cu mâna goală… împrăștii mucozitățile pe mâncarea altora”

Un număr tot mai mare de imigranți din UE nu mai vor să rămână în Marea Britanie din cauza pandemiei, a incertitudinii post-Brexit și a nivelului scăzut al lirei, ceea ce face ca țările care plătesc în euro să fie mai atractive.

Mulți au plecat deja, iar atunci când restricțiile Covid-19 vor fi ridicate, se așteaptă să urmeze mulți alții. Impactul pe care acest exod îl va avea asupra orașelor precum Preston este puțin probabil să fie cunoscut până când restricțiile nu vor fi ridicate.

Unele afaceri românești din UK încă supraviețuiesc

Ungureanu spune că va rămâne, deocamdată, în Marea Britanie. Îl va ajuta pe cumnatul său român, Marian Turcu, cu afacerea sa în domeniul curățeniei, care are contracte cu constructorii de case.

„Am căutat întotdeauna un loc de muncă mai bun și acum am o afacere de familie. Marea Britanie este grozavă “, spune Turcu, care a sosit în 2014.

„Companiile lucrează cu tine dacă faci o treabă bună și ai calificări”, a mai declarat acesta.

Articole similare:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version