Producția britanică va înregistra o scădere cu 8% în acest an și este puțin probabil să se recupereze după pagubele provocate de criză până în 2023, potrivit specialiștilor.
După ce cifrele oficiale au arătat că economia Marii Britanii s-a contractat cu o valoare record, de 20,4% în luna aprilie a acestui an, ducând țara în zona celei mai grave recesiuni din ultimele secole, EY Item Club a întocmit un raport intermediar între două obișnuite actualizări trimestriale pentru a confirma valorile descreșterii economice.
EY Item Club este un cunoscut grup britanic de analiză și prognoză economică, fondat în 1977 și sponsorizată de Ernst & Young, firmă de consultanță financiară și de afaceri.
Specialiștii economici au făcut ajustări semnificative la nivelul așteptărilor privind comportamentul PIB-ului Marii Britanii, comparativ cu anticipările asumate, în baza datelor economice, în urmă cu doar șase săptămâni.
În aprilie, economiștii EY Item Club au prezis o scădere a producției de 6,8% pentru 2020, dar au rectificat zilele trecute această cifră la 8%. De asemenea, specialiștii au crescut dimensiunea contracției preconizate în al doilea trimestru al acestui an de la 13% la 15%.
În același timp, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prognozat că economia Regatului Unit va fi afectată de recesiune mai mult decât oricare altă țară dezvoltată, întrucât întreprinderile britanice se luptă pentru a se recupera după pandemie.
Economia Marii Britanii, scădere istorică de peste 20%. Toate sectoarele economiei au fost afectate
Raportul EY avertizează că în ansamblul lor, cheltuielile consumatorilor ar putea scădea cu 17% în al doilea trimestru – și cu 8,7% pe parcursul anului 2020, per ansamblu – înainte de un așteptat reviriment ce ar urma să se producă abia în 2021.
Mai mult decât atât, pe perioada acestui an Marea Britanie s-ar putea confrunta și cu un șomaj acut, criza locurilor de muncă, pricinuită atât de închiderea unor agenți economici, cât și de limitările din domeniul transporturilor aeriene, determinând comparații cu prăbușirea industriei miniere de cărbune în anii ’80.
Se prognozează, de asemenea, că investițiile totale în Marea Britanie vor scădea cu 13,7% în 2020, un raport separat al unui alt grup de lucru în probleme economice, Fundația Social Market (SMF), identificând reforma pensiilor ca o modalitate de finanțare a unui reviriment cât mai natural.