Menu
in

Marea Britanie: Scădere masivă a numărului de studenți UE care se înscriu la universitățile britanice

Brexitul se reflectă și în sistemul universitar din Regatul Unit, cu o scădere masivă a numărului de studenți UE care se înscriu la universitățile britanice, transmite DPA.

Conform cifrelor furnizate de Serviciul de Admitere în Universități și Colegii, numărul total de studenți UE înscriși la universitățile britanice în această toamnă este de 11.700, față de 27.750, înscriși anul trecut.

Cu toate că pandemia de coronavirus a jucat un rol asupra numărului de studenți internaționali, nu există nicio îndoială că principalul motiv al acestei scăderi este efectul de domino al Brexit, care implică taxe de înscriere mai ridicate și o creștere a birocrației.

În urmă cu un an, era foarte simplu pentru cetățenii UE să studieze în Marea Britanie, datorită acordului de tranziție care garanta în esență că nu s-a schimbat nimic după Brexit, continuă sursa citată.

Adio, studii în Marea Britanie. Este ultimul an în care studenţii români primesc împrumuturi guvernamentale pentru a studia în UK

Totuși, de atunci, Marea Britanie s-a retras din programul Erasmus, care organizează schimburi pentru studenți pentru a învăța sau lucra în străinătate în orice țară europeană care participă la el.

Taxele de școlarizare pentru studenții UE au crescut enorm

În prezent, studenții din UE trebuie să solicite viză de studii în Marea Britanie, care este costisitoare, ia timp, iar procesul în sine este unul anevoios

Un alt impediment este acela că, în prezent, Marea Britanie îi cataloghează pe studenții din UE drept studenți internaționali.

În condițiile în care cetățenii UE plăteau în trecut aceleași taxe de școlarizare ca studenții britanici, respectiv maximum 9.250 de lire sterline pe an, pentru 2021, studenții străini sunt nevoiți să plătească mai mult decât dublu, iar în unele cazuri chiar și triplu, potrivit DPA. „Când Marea Britanie făcea încă parte din Uniunea Europeană, funcționa principiul egalității. Toată lumea trebuia să plătească aceleași taxe de școlarizare. Acum, lucrurile s-au schimbat,” rezumă situația Ulrich Hoppe, șeful Camerei de Industrie și Comerț Germano-Britanică (AHK) din Londra.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version