in

Absolvenții din Marea Britanie povestesc despre împrumuturile enorme pentru studii: ”Mai bine dacă nu aș fi fost la facultate”

Tot mai mulți absolvenți din Marea Britanie cu salarii moderate evită promovările sau chiar își schimbă carierele din cauza rambursărilor inaccesibile ale împrumuturilor studențești. Împrumuturi care pot ajunge până la 120.000 de lire sterline, amplificate de dobânzi crescute, îi descurajează pe acești profesioniști să avanseze în carierele lor, mai ales în sectoare precum educația și asistența medicală.
>>> Universitățile din Marea Britanie se confruntă cu o criză a studenților internaționali, 150 000 mai puțini în acest an

„Mi-ar fi fost mai bine dacă nu aș fi fost la facultate”:

Mulți dintre aceștia optează pentru locuri de muncă prost plătite sau cu jumătate de normă, pentru a evita declanșarea rambursărilor mari. În cazuri extreme, unii recurg la reipotecarea locuințelor pentru a-și achita datoriile. Carrie, o dieteticiană din NHS, și-a reipotecat casa pentru a-și stinge împrumutul, temându-se că altfel ar rămâne prinsă în datorii până la vârsta de 73 de ani.

Pentru unii, împrumuturile au transformat diploma universitară într-o povară. Mazaher Muraj, inginer software, regretă că a urmat universitatea, observând că mulți dintre colegii săi au reușit în carieră fără diplome, optând pentru cursuri mai scurte și autodidactism. Scepticismul față de valoarea educației superioare crește, în contextul în care mulți absolvenți simt că împrumuturile le împiedică progresul profesional și personal.

Câteva persoane cu venituri sub medie și medii au considerat că părăsirea carierei alese pentru sectoare mai bine plătite, cum ar fi IT, bancar sau afaceri, este singura cale de urmat.
>>> Studenții de învățământ superior din Anglia, afectați de ”sărăcia extremă”

”Masterul, o pierdere de timp și bani”

Cu toate acestea, un profesor din Buckinghamshire, Kevin, a contractat un împrumut de 27.000 de lire sterline în urmă cu trei ani pentru a face un master în management educațional, cu jumătate de normă, în speranța de a intra în managementul școlii mai bine plătit.

„Masterul a fost o pierdere de timp și bani, deoarece se dovedește că școlile nu îl prețuiesc”, a spus el, adăugând că plățile „nemiloase” erau inaccesibile pentru salariul său de predare. După ce sa recalificat ca ofițer cu protecția datelor, Kevin speră să-și găsească un nou loc de muncă până la Crăciun.

Această povară financiară ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea sistemului actual de împrumuturi studențești și la impactul său asupra pieței muncii și a bunăstării generale.

mai multe cazuri, pe The Guardian

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 23 In medie: 3.5]
case sociale uk

Chiriile locuințelor sociale vor crește în Marea Britanie, iată ce planuri are guvernul

rate micsorate uk

Banca Angliei reduce în sfârșit ratele dobânzilor – ce impact are pentru ipoteca și economiile tale