Va negocia sau nu România cu Marea Britanie „soarta românilor” din Marea Britanie după Brexit, așa cum a spus președintele Klaus Iohannis? Ministrul de Externe al României, Lazăr Comănescu, pare să îl contrazică pe șeful statului.
„În nicio circumstanță nu ne vom angaja în discuții cu Marea Britanie care nu sunt în fomatul 27 – 1”, a transmis ministrul Comănescu într-un interviu acordat agenției Bloomberg.
Cu alte cuvinte, ministrul de Externe exclude orice fel de dialog bilateral cu privire la Brexit, cu privire la soarta românilor sau nu, în timp ce Iohannis a anunțat, la Bruxelles, după întâlnirea cu Theresa May că România va negocia ”cu foarte mare aplomb soarta românilor din Marea Britanie”, mai ales că a găsit „mare înţelegere” din partea şefului guvernului de la Londra.
Ministrul de externe a mai spus că procesul de ieșire a Marii Britanii din UEeste o ocazie de relansare și o ameliorare a Uniunii.
May a spus că va declanșa procesul de ieșire din UE până la sfârșitul lunii martie 2017, proces care va dura doi ani în timpul cărora vor avea loc negocieri și care se va încheia cu încetarea calității de membru UE a Regatului Unit.
În cursul acestei săptămâni premierul May a dat de înțeles că Marea Britanie nu este dispusă să continue aderarea la principiul libertății de mișcare a persoanelor, chiar și în schimbul rămânerii în piața unică europeană.
Potrivit estimărilor oficiale în 2015 se aflau în Regatul Unit circa 232000 de cetățeni români și România este îngrijorată, ca și alte state membre UE din centrul Europei, cu privire la statutul cetățenilor săi din Marea Britanie după ieșirea acestei țări din UE.