Ministrul de Finanțe britanic, Rishi Sunak, a anunțat că Marea Britanie trece prin cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani.
Totodată, el a declarat azi, 25 noiembrie, în fața parlamentarilor, că va pompa miliarde de lire sterline pentru a reduce șomajul provocat de coronavirus, precum și pentru redresarea infrastructurii, a NHS și a apărării.
Sunak a mai dezvăluit și suma enormă pe care Marea Britanie a împrumutat-o pentru a face față crizei pandemiei de coronavirus.
Ministrul de Finanțe a declarat că economia britanică nu își va reveni până la finalul anului 2022, menționând de asemenea că guvernul a împrumutat 394 de miliarde de lire sterline, în timp ce Produsul Intern Brut a scăzut cu 11,3%., fiind cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani.
El a mai declarat în Camera Comunelor că principala sa prioritate este „protejarea vieților și a mijloacelor de trai ale oamenilor”, cu măsuri prin populația, familiile și comunitățile să devină mai puternice, mai sănătoase și mai fericite.
Sunak a avertizat că urgența din sănătate nu s-a încheiat încă, iar „urgența economică abia a început”.
De asemenea, Biroul pentru responsabilitate bugetară a anunțat că economia nu va reveni la nivelurile dinaintea crizei, până la sfârșitul anului 2022.
Totodată, rata șomajului – în prezent în jur de 4,8% – va atinge 7,5% la mijlocul anului viitor, în timp ce OBR sugerează că „cicatricile” pandemiei vor fi de 3% din PIB până în 2025, echivalentul a 40 miliarde de lire sterline gaură în finanțele guvernamentale.
Rishi Sunak a precizat clar că nu are încă în vedere majorări de taxe, dar a recunoscut că datoriile totale ale guvernului sunt mult peste 2 trilioane de lire sterline ceea ce impune o înghețare a salariilor unor părți din sectorul public, anul viitor.
Medicii, asistenții medicali și alți lucrători ai NHS vor fi scutiți de această problemă, în timp ce cei care câștigă sub salariul mediu național de 24.000 de lire sterline vor primi o creștere de cel puțin 250 de lire sterline.