Aproximativ 150 de persoane au participat duminică, 21 aprilie, la un miting anti-imigrație în localitatea Spalding, din regiunea Lincolnshire. Ziarele din zonă au apreciat că organizatorii contaseră pe sute de oameni, dar cu jumătate de oră înaintea protestului la locul stabilit erau mai mulți polițiști decât manifestanți, cu toate că unii dintre ei veniseră din localități învecinate.
Cei care au pus la punct evenimentul au dat vina pe slujba de duminică, unde au participat 250 de persoane. Au fost afișate bannere pe care scria “Nu mai vrem imigrație” și “Locuri de muncă și locuințe pentru britanici”. Cei prezenți au susținut că nu sunt rasiști, scrie spaldingtoday.co.uk, dar că au venit să protesteze față de lipsa controlului guvernamental privind imigrația, ceea ce ei consideră a fi cauza șomajului și a comportamentelor anti-sociale din oraș și din întreaga țară.
Proteste anti-imigraţie în UK
Dean Everitt, cel care a organizat un protest similar în Boston, anul trecut, a făcut trimitere la lipsa de paturi de spital, locuri de școli și cartiere de nerecunoscut, probleme care ar fi, în opinia sa, generate de imigranți. Mai mulți candidați UKIP prezenți la manifestație au ținut cuvântări în care au atacat imigranții. Site-ul amintit mai scrie că, în ciuda faptului că protestul s-a numit “pașnic”, au existat îngrijorări din parte unor străini care au trecut prin preajmă.
O femeie din Polonia a spus că s-a mutat în Spalding pentru soare și relaxare, iar aceleași probleme sunt în țara sa cu imigranții din Rusia și Ucraina. “Eu muncesc din greu ca să îmi plătesc taxele”, a declarant ea. “Acolo unde lucrez eu, sunt mai mulți est-europeni, dar asta pentru că englezii nu vor să muncească.”
Autoarea declaraţiei anti-imigraţie la BBC1 spune că nu are nici un regret
Unii dintre prostestatari s-au plans de probleme avute cu imigranții, în urmă cu ani de zile. O femeie a declarant că în 2010 a fost amenințată cu un cuțit, atunci când le-a spus unor vecini că fac gălăgie. Mai mulți au spus că le este frică să iasă din case noaptea și cred că lucrurile se vor înrăutăți o dată cu “aderarea României și Bulgariei la UE, anul viitor” (este vorba, de fapt, despre ridicarea restricțiilor de pe piața muncii pentru România și Bulgaria – n. red.).
“Nu am o problemă cu imigranții, mulți sunt oameni minunați”, a declarant un cetățean englez din Spalding. “Dar am o problemă cu numărul celor care vin în țara noastră și nu contribuie cu nimic, ci doar fac scandal”. O femeie de 66 de ani a spus, de asemenea, că vor fi mai multe probleme când vor veni alți români și bulgari. De partea cealaltă, o femeie din Polonia a declarant că este pentru prima oară când a auzit asemenea discursuri rasiste față de Europa de Est.
Ea a adăugat că a susține că est-europenii sunt aici pentru a beneficia de protecție socială este fals. “Locurile de muncă pe care le obținem sunt doar cele pe care englezii nu le doresc, dar vom plăti în continuare taxe”, a spus femeia, care muncește la o fabrică din zonă.
Mircea Maer