Ministrul britanic al Justiției, Dominic Raab, a declarat că vrea să revizuiască legislația privind drepturile omului astfel încât Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) „să nu îi mai dea ordine”.
Raab a apreciat că „nu este normal” ca judecătorii curții de la Strasbourg să se pronunțe asupra unor chestiuni privind militarii britanici care luptă în străinătate sau despre serviciul public de sănătate (NHS) și a explicat că studiază posibilitatea de a diminua influența CEDO în Regatul Unit, potrivit The Independent.
Legislația britanică stipulează în prezent că judecătorii trebuie să țină cont de deciziile CEDO.
„Nu cred că este treaba Curții europene de la Strasbourg să ne dea nouă ordine cu privire la NHS, la protecția noastră socială sau despre forțele noastre de poliție”, a apreciat ministrul britanic, un aprig susținător al Brexit. Aceste servicii publice trebuie gestionate mai degrabă de „parlamentari aleși”, decât de o „legislație judiciară”, potrivit declarațiilor sale.
Codruța Kovesi învinge România la CEDO. A contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA
Dezvăluindu-și proiectul de reformă a legii, Raab a explicat că ia în calcul un „mecanism” care să permită guvernului să introducă o legislație pentru „a corecta” deciziile tribunalelor pe care miniștrii le consideră „incorecte”.
„Dorim ca, în privința interpretării legilor țării, Curtea supremă (britanică) să aibă ultimul cuvânt, nu Curtea de la Strasbourg. La fel cum, (acum că) am ieșit din Uniunea Europeană, nu mai vrem ca tribunalul de la Luxemburg să aibă întâietate în fața tribunalelor noastre”, a explicat Raab, reoferindu-se la Curtea de Justiție a UE (CJUE).
Reforma legislației privind drepturile omului vizează totodată să-i împiedice pe delincvenții de altă naționalitate decât britanică să se bazeze pe această lege pentru a evita expulzarea. Ministrul Raab a calificat drept o „problemă gravă” faptul că delincvenții străini folosesc așa-numita clauză a „dreptului la viața de familie” din legea privind drepturile omului pentru a evita expulzarea, clauză invocată „în 100 și până la 200 de cazuri pe an”, a spus el.