O variantă viitoare a Covid-19 ar putea fi mult mai periculoasă și ar putea cauza un număr mult mai mare de decese și de cazuri cu simptome mult mai grave decât Omicron, avertizează oamenii de știință din Marea Britanie, într-o perioadă în care majoritatea statelor ridică restricțiile, potrivit The Guardian.
„Varianta Omicron nu a venit din varianta Delta. A venit dintr-o parte complet diferită a arborelui genealogic al virusului. Și din moment ce nu știm de unde va veni o nouă variantă, nu putem ști cât de gravă ar putea fi”, spune profesorul Mark Woolhouse de la Universitatea din Edinburgh.
Teoria este susținută și de profesorul și virusologul Lawrence Young de la Universitatea Warwick. „Oamenii par să creadă că a existat o evoluție liniară a virusului de la Alpha la Beta la Delta la Omicron”, a spus el pentru Observer.
„Dar pur și simplu nu este cazul. Ideea că variantele de virus vor continua să devină mai blânde este greșită. O nouă variantă s-ar putea dovedi chiar mai gravă decât varianta Delta”, a spus acesta.
David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniază că oamenii nu ar trebui să se grăbească să se relaxeze pentru că pandemia nu a ajuns încă la final.
„Pandemia are un drum lung de parcurs și – așa cum este cazul de când a început – oamenii și liderii lor îi vor influența impactul pe termen lung prin acțiunile pe care le întreprind acum”, a spus Nabarro.
Coronavirusul poate evolua ca gripa spaniolă
Virusul care a provocat gripa spaniolă nu părea atât de amenințător când s-a răspândit inițial. Primul val din primăvara anului 1918 a fost relativ ușor. Dar totul s-a schimbat în toamnă, probabil pentru că virusul a suferit mutații. Al doilea val a generat multe infectări în toată lumea. Mașinile stradale au fost transformate în caruri funebre, iar preoții strângeau cadavrele cu trăsuri trase de cai, potrivit Washington Post, citat de Libertatea.
În iarna anilor 1919-1920, după doi ani de pandemie, americanii erau sătui de limitările impuse pentru a opri răspândirea virusului. Aproape toate restricțiile de sănătate publică – cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială și închiderea școlilor și bisericilor – au fost ridicate.
O întoarcere grăbită la adunările publice a dus la o creștere a numărului de cazuri. Politicienii fie au dat vina pe neatenția oamenilor pentru reapariția virusului, fie au minimizat gravitatea acestuia. Cel de-al patrulea val nu a fost o știre de prima pagină, precum valurile anterioare. Situația era tratată pe spațiu restrâns în interiorul ziarelor unde mai apăreau raportări despre numărul de noi cazuri zilnice sau săptămânale.
Ministrul Sănătății din Marea Britanie: COVID ar putea rămâne cu noi pentru totdeauna
Cu toate acestea, al patrulea val, deși mai puțin urmărit de presa vremii, nu a fost lipsit de un grad ridicat de mortalitate. În New York, mai mulți oameni au murit între decembrie 1919 și aprilie 1920 decât în primul și al treilea val.
Virusul gripei din 1918, după ce a persistat într-o formă mortală timp de mai bine de doi ani, a devenit în cele din urmă mai blând. Acum este „o parte din fiecare gripă sezonieră pe care o avem”, a spus Ann Reid, directorul executiv al Centrului Național pentru Educație Științifică, care a lucrat în anii 1990 la secvențierea și studierea genomului virusului gripei spaniole.
„În cele din urmă, toată lumea va avea un anumit nivel de bază de imunitate la acest coronavirus, așa că chiar și atunci când se transformă într-o nouă tulpină, oamenii nu vor fi complet vulnerabili la aceasta”, a spus Reid.
Cel mai bun lucru la care putem spera de la pandemia actuală este o evoluție similară cu cea a virusului gripal. „Cred că va rămâne”, a spus Yang despre noul coronavirus. „Nu cred că eliminarea este fezabilă sau chiar realistă în acest moment. Să sperăm că putem trăi mai liniștiți cu acest virus.”
////Oamenii de știință britanici contrazic Guvernul: „Ideea că variantele de virus vor continua să devină mai blânde este greșită” ////