Presa britanică încearcă, în urma predicţiilor pesimiste ale grupurilor anti-imigraţie, să identifice cât mai mulţi români care să îşi exprime intenţia de a se îndrepta către Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor, în 2014. După ce BBC şi-a trimis jurnaliştii în România pentru a afla care sunt intenţiile românilor cu privire la această problemă, a venit şi rândul The Telegaph să analizeze problema mai îndeaproape. Până acum însă, nici o publicaţie britanică nu a găsit vreun roman preocupat de ridicarea restricţiilor care să aibă în plan mutarea în UK.
Panica indusă de presă în rândul britanicilor cu privire la valul de imigranţi români şi bulgari ce se aşteaptă în 2014 nu are o baza ştiinţifică clară şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea de a face estimări, după eşecul estimărilor făcute de membrii parlamentului în 2004, când polonezii au venit cu sutele de mii, deşi numărul aşteptat era de ordinul zecilor de mii. Singura estimare a fost făcută de Migration Watch, pe baza regulii de 3 simplă, aplicată conform numărului imigranţilor polonezi veniţi în UK din 2004.
În efortul lor de a afla care sunt intenţiile românilor cu privire la emigrarea în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, jurnaliştii de la The Telegraph s-au întors acasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri, în condiţiile în care nici măcar unul unul dintre românii intervievaţi nu s-a arătat interesat de Marea Britanie, majoritatea preferând Germania ca destinaţie, datorită economiei sale mai puternice.
Concluziile pare că nu au nici o legătură cu presupunerile britanicilor şi cu cifrele vehiculate în presa din UK. Mulţi dintre români nu sunt tentaţi să emigreze, unii datorită vârstei înaintate, alţii pentru simplul fapt că vor să contribuie la economia României, iar alţii pentru că iau în considerare alte ţări precum Germania, Danemarca şi Suedia ca destinaţii de emigrare în viitor.
Oficialităţile dar şi românii care lucrează în presă şi sunt informaţi cu privire la acest subiect consideră că nu există nimic care să justifice sutele de mii de potenţiali imigranţi de care se tem britanicii. Bianca Toma, jurnalist la Adevărul, confirmă cele spuse de Ambasadorul Romaneiei în Marea Britanie şi consideră că ridicarea restricţiilor îi poate ajuta pe cei care lucrează ilegal să îşi reglementeze situaţia, pentru că cei care voiau să plece… au făcut-o deja.