in

Pompier britanic în România



În Marea Britanie pompierii au în vedere în primul rând siguranța lor și a oamenilor – românii în schimb sunt concentrați pe viteză.

Ian Marritt, șeful unei divizii de pompieri din Marea Britanie, a mers în România pentru un schimb de experiență și pentru a juriza un concurs între pompierii români.

“Viteza era pe primul loc, nu îi interesa siguranța lor sau a victimelor incendiului” spune Ian Marritt.

“Spre surprinderea mea, pompierii români sunt așa de grăbiți încât își pun în pericol viața. Sparg uși și ferestre fără să le pese că s-ar putea răni. Unul din ei a tăiat plafonul unei mașini chiar dacă înăuntru era un paramedic”.

Ian Marritt este șeful brigăzii de pompieri din Humberside, dar este și evaluator la concursurile de pompieri. A mers la Brașov pentru a supraveghea un astfel de concurs.

“În general, britanicii sunt printre cei mai buni pompieri din lume. Nu pot contesta entuziasmul românilor, dar tehnicile lor, comparat cu ale britanicilor, sunt cu 30 de ani în urmă”.

“Nu au nici o idee despre siguranță și nici despre lucrul în echipă. În Anglia, a trebuit doar să bat pe umăr pe cineva și respectivul s-a oprit, dar aici a trebuit efectiv să țip la ei și să mă pun în calea lor”.

Ian Marritt a spus că tehnicile de salvare românești se pot compara cu cele văzute în western-uri.

“Tehnicile de salvare aproape sălbatice sunt completate de echipamente de ultimă generație. Uniunea Europeană a investit în România din acest punct de vedere, astfel că echipamentele lor sunt cu mult peste nivelul celor pe care le avem noi în Anglia”.

“Aproape toate echipele românești au salvat oamenii în timp record. Oamenii au făcut tot ce puteau, în condițiile în care pregătirea lor lasă de dorit și pentru asta au tot respectul meu. În opinia mea, au acționat chiar prea rapid. Dacă victima nu este în pericol, noi, britanicii, nu ne grăbim așa de tare”.

“Pentru că România a fost sub regimul comunist foarte multă vreme, pompierii au fost neglijați. S-au făcut eforturi pentru a pune la punct infrastructura și asta se vede. Urmează sesiunile de antrenament, pentru a-i aduce la sandardele europene”.

Problemele de care se lovesc pompierii români, pe lângă lipsa antrenamentelor, sunt legate și de salarii, care sunt în jur de £240 pe luna. Organizarea pompierilor poate fi de asemenea privită că o problemă, având în vedere că structura este una militară, munca în echipă fiind înlocuită de ordine venite de la un singur om.

Ian Marritt speră că în următorii 10-15 ani pompierii români să ajungă la nivelul celorlalte servicii similare din restul Europei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Beneficiile prea mari încurajează trândăvia

O româncă uimește presa britanică