Premierul Victor Ponta a deschis, vineri dimineaţa, bursa din Londra, unde încep să fie tranzacţionate certificatele globale de depozit (GDR) denominate în dolari alocate în oferta publică iniţială la Electrica (EL).
Un volum de 19% din acţiunile scoase la vânzare în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit denominate în dolari şi tranzacţionabile pe bursa de la Londra. Majoritatea investitorilor instituţionali care au preluat acţiuni Electrica în cadrul ofertei provin din România, Polonia, Marea Britanie şi SUA.
Tot vineri, acţiunile Electrica sunt listate pe bursa de la Bucureşti.
Acţiunile Electrica (EL) au deschis în urcare foarte uşoară la debutul pe Bursa de la Bucureşti, la 11,11 lei, faţă de preţul final de 11 lei/acţiune rezultat din oferta publică iniţială, pe o piaţă în scădere cu 0,6%, cu lichiditatea concentrată pe titlurile distribuitorului de energie.
Acţiunile Electrica (EL) au deschis în urcare foarte uşoară la debutul pe Bursa de la Bucureşti, la 11,11 lei, faţă de preţul final de 11 lei/acţiune rezultat din oferta publică iniţială, pe o piaţă în scădere cu 0,6%, cu lichiditatea concentrată pe titlurile distribuitorului de energie.
Titlurile Electrica au variat între un minim de 11,05 lei şi un maxim de 11,17 lei în primele 15 minute de tranzacţionare, cu o cotaţie medie de 11,13 lei/acţiune, potrivit brokerilor, iar preţul afişat la ora 10:15 era de 11,05 lei.
Investitorii au efectuat până la această oră aproximativ 500 de tranzacţii cu acţiuni Electrica, în valoare de peste 6 milioane lei, acoperind mai mult de jumătate din rulajul bursei.
În deschidere au fost resimţite presiuni de vânzare, însă piaţa s-a stabilizat rapid în jurul nivelului de 11,11 lei, potrivit brokerilor.
La ora 10:30, acţiunile Electrica erau cotate la 11,18 lei, pe un rulaj de peste 12 milioane lei după circa 1.000 de tranzacţii, acoperind peste 70% din lichiditatea BVB la această oră.
Acţiunile Electrica au program special de tranzacţionare vineri, cu deschiderea la ora 10:00, faţă de ora 9:45 pentru restul pieţei, debutul companiei pe piaţa locală fiind astfel sincronizat cu listarea certificatelor globale de depozit (GDR) pe bursa de la Londra.
Indicele de referinţă BET Plus a coborât cu 0,57% vineri dimineaţă, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, înregistrează o scădere de 0,44%.
Investitorii au tranzacţionat până la ora 10:30 pe BVB acţiuni de 16,5 milioane lei (3,75 milioane euro).
Indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,61% pânã la ora 10:30, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,74%.
Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operaţiune realizată vreodată pe piaţa românească.
Electrica are un capital social de 3,459 miliarde lei, împărţit în 345.939.929 de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune. Capitalizarea de piaţă a companiei, la preţul final din ofertă, de 11 lei/acţiune, este de 3,8 miliarde lei (circa 866 milioane euro).
Electrica va fi, astfel, cea de-a şasea companie de pe bursă după capitalizare, exceptând companiile străine – Erste Bank (EBS) şi fondul de investiţii imobiliare NEPI (NEP).
În urma ofertei publice, statul român a rămas cu 49% din acţiunile Electrica. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro în ofertă şi a obţinut astfel 8,6% din acţiunile companiei, devenind al doilea mare acţionar, după stat. Al treilea mare acţionar este grupul financiar olandez ING, care a cumpărat acţiuni prin mai multe entităţi.
Mediafax