Menu
in

Premierul David Cameron începe lupta împotriva imigației

Premierul britanic David Cameron a arătat, luni seară, la Universitatea Suffolk din Ipswich, noua politică a guvernului său în privința migrației.



Într-un discurs mai degrabă populist-naționalist, decât democrat-rațional, Cameron și-a atras critica Bruxelles-ului, dar și a societății civile, medicilor și autorităților locale din Marea Britanie. Mai mult, premierul a declarat că va lupta cu toți aceștia pentru a controla imigrația.

“Am crezut întotdeauna în beneficiile migrării, dar am crezut întotdeauna că imigraţia trebuie să fie totodată controlată în mod adecvat. Fără un control adecvat, încrederea comunităţii este subminată, resursele sunt afectate, iar beneficiile pe care imigraţia le poate aduce sunt pierdute sau uitate”, a declarat Cameron, citat de Daily Mail, subliniind că este hotărât să pună capăt reputaţiei Marii Britanii de ţară permisivă.

Propunerile sale de a limita accesul imigranţilor la HNS (Sistemul Naţional britanic de Sănătate) şi locuinţe sociale au provocat reacţii dure din partea unor medici şi autorităţi locale. De asemenea, intenţia de a reduce ajutoarele pentru imigranţi din Europa a condus la avertismente privind o acţiune în justiţie din partea Bruxelles-ului.

Cameron a mai anunțat că amenzile aplicate angajatorilor care oferă de lucru imigranţilor ilegali vor fi dublate şi vor fi amendaţi chiar şi proprietarii care cazează astfel de persoane. “Ca să fie clar, atunci când este vorba despre imigranţii ilegali, vom strânge covorul roşu şi le vom arăta uşa”, a mai susținut premierul în faţa studenţilor de la Universitatea Campus Suffolk din Ipswich

UKIP: singura soluție – ieșirea din UE

În timp ce Downing Street depune eforturi să explice impactul acestor modificări, unii critici resping pachetul de măsuri drept “o perdea de fum” şi avertizează că nu va opri un val de imigranţi din România şi Bulgaria aşteptat anul viitor, după anularea restricţiilor ce le sunt impuse pe piaţa britanică a muncii.

Profesorul John Salt, de la Migration Research Unit, în cadrul University College London, a declarat că multe dintre măsurile vizând reducerea comiterii unor abuzuri asupra sistemului sunt deja în vigoare, dar nu sunt aplicate. “Există unele lucruri (noi), dar per ansamblu este un pachet care încearcă mai degrabă să vizeze abuzurile decât să spună ceva nou despre imigraţie în sine”, a declarat el, citat de Daily Mail.

Liderul partidului naţionalist şi eurosceptic UKIP Nigel Farage a apreciat că aceste măsuri propuse nu vor contribui cu nimic la oprirea valului de imigranţi. “Este o perdea de fum. Singura cale de stopare a imigraţiei din statele UE şi de prevenire a abuzurilor asupra sistemului britanic al bunăstării este ieşirea din UE”, a subliniat el, citat de ziar.

Jeremy Hunt : Străinii să plătească pentru consultații medicale

Cameron a propus ca, începând de anul viitor, imigranţii din UE care caută un loc de muncă, să nu mai primească ajutoare după şase luni dacă nu vor dovedi că au căutat în mod activ un loc de muncă şi doar dacă au o “şansă reală” să găsească unul. De asemenea, în această primăvară urmează să fie introduse “criterii locale de rezidenţă” ce acordă prioritate localnicilor pe listele de aşteptare pentru locuinţe sociale, imigranţii fiind eligibili doar după doi ani.

Cameron a propus totodată o acţiune împotriva “turismului social”, solicitând inclusiv vizitatorilor din afara UE să aibă asigurări de sănătate şi ordonând spitalelor să urmărească pacienţii străini în vederea încasării cheltuielilor.

Ministrul Sănătăţii Jeremy Hunt a declarat în Parlament că Guvernul intenţionează să introducă plata pentru străini, inclusiv în cazul consultărilor la medici generalişti.

Medicii, împotriva măsurilor lui Cameron

Premierul a anunţat, de asemenea, că va căuta un acord la nivelul Europei vizând obligarea statelor membre să plătească pentru solicitanţii de ajutoare în alte state UE şi să limiteze valoarea ajutoarelor destinate copiilor. Guvernul a întâmpinat dificultăţi în a estima câte persoane vor fi afectate de aceste propuneri, scrie Daily Mail, adăugând că datele furnizate de Ministerul Muncii şi Pensiilor sugerează că din cei 2,2 milioane de imigranţi din Europa de Est mai puţin de 13.000 primesc ajutor pentru căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, un reprezentant al Asociaţiei Medicale Britanice, dr. Richard Vautrey, a declarat  că medicii se vor opune oricărei încercări de a-i obliga să colecteze plăţi de la pacienţi, iar Asociaţia Autorităţilor Locale şi-a exprimat “îngrijorarea” faţă de ideea ca miniştrii să modifice evaluări pe plan local ale nevoii de locuinţe. Episcopul din Dudley, David Walker, a declarat, citat de Daily Mail, că “temerile cu privire la imigraţie sunt asemănătoare temerilor referitoare la infracţiuni. Ele au puţin în comun cu realitatea”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version