Președintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat marți, 24 noiembrie, că nu dorește o graniță fizică, păzită, între Irlanda și Marea Britanie. Acesta a adăugat că a discutat anterior problema cu prim-miniștrii britanic și irlandez, dar și cu alți lideri europeni, potrivit Reuters.
Joe Biden a subliniat importanta protejării acordului de pace privind Irlanda de Nord în procesul Brexit, în cadrul unei discuții telefonice cu premierul britanic Boris Johnson la începutul lunii, după ce candidatul Partidului Democrat a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
Biden le-a spus jurnaliștilor că frontiera trebuie să fie deschisă. “Nu vrem o graniță păzită”, a răspuns el, întrebat de un reporter despre ce le-ar spune negociatorilor Brexit.
Executivul britanic negociază un acord comercial cu Uniunea Europeană susținând, în același timp, că este dispus să părăsească Uniunea și în absența convenirii unei înțelegeri. Asta ar putea complica situația sensibilă de la granița provinciei britanice a Irlandei de Nord cu Irlanda, singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE.
Johnson a propus în septembrie o lege care ar încălca prevederile protocolului referitor la Irlanda de Nord din tratatul Brexit care urmăresc să evite o frontieră vamală fizică între provincia britanică şi Irlanda, stat membru al UE.
Joe Biden, care a vorbit despre importanța moștenirii sale irlandeze, a avertizat în urmă cu câteva luni, în calitate de candidat la președinție, că Marea Britanie trebuie să onoreze Acordul din Vinerea Mare (1998) în procesul retragerii sale din blocul european, altfel neputând exista un acord comercial separat cu SUA.
Johnson nu s-a întâlnit niciodată pe Biden, iar comentatorii au sugerat că premierul britanic va trebui să depună eforturi considerabile pentru a construi o „relație specială” cu Washingtonul, aliatul istoric al Londrei.
Premierul Irlandei a declarat luni că speră în conturarea unui acord de liber schimb în contextul Brexit până la sfârșitul acestei săptămâni, în pofida „divergențelor fundamentale” existente între părți, menționate de negociatorul UE.