Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată marți că invadarea Ucrainei de către Rusia echivalează cu un genocid, o escaladare semnificativă a retoricii sale.
Biden a folosit termenul genocid într-un discurs la o fabrică de etanol din Iowa și mai târziu a repetat descrierea în timp ce se pregătea să urce la bordul Air Force One, potrivit Reuters.
„Da, l-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă doar să șteargă ideea de a putea fi ucrainean și dovezile cresc”, a spus Biden reporterilor.
El a adăugat: „Vom lăsa avocații să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar cu siguranță așa mi se pare”.
Biden l-a numit în mod repetat pe președintele rus Vladimir Putin un criminal de război, dar marți a specificat pentru prima dată că Rusia că a comis genocid în Ucraina.
„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite genocid la o jumătate de lume distanță”, a spus Biden la un eveniment în Iowa despre prețul combustibilului.
Boris Johnson, mesaj în limba rusă: „Cetățenii ruși merită adevărul… Putin e acuzat de crime de război”
Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan au încetat să descrie atacul Rusiei drept un genocid în ultimele zile.
„Pe baza a ceea ce am văzut până acum, am văzut atrocități”, a spus Sullivan reporterilor săptămâna trecută. „Am văzut crime de război. Nu am văzut un nivel de privare sistematică de viață a poporului ucrainean care să se ridice la nivelul genocidului.”
Conform dreptului internațional, genocidul este intenția de a distruge – în totalitate sau în parte – un grup național, etnic, rasial sau religios.
Genocidul, considerat cea mai gravă infracțiune internațională, a fost folosit pentru prima dată pentru a descrie Holocaustul nazist. Infracțiunea a fost înființată în 1948 ca o crimă conform dreptului internațional într-o convenție a Națiunilor Unite.
De la sfârșitul Războiului Rece, Departamentul de Stat a folosit oficial termenul de șapte ori. Acestea au descris masacrele din Bosnia, Rwanda, Irak și Darfur; atacurile Statului Islamic asupra yazidilor și altor minorități; Tratamentul Chinei față de uiguri și alți musulmani și anul acesta asupra persecuției de către armata din Myanmar a minorității Rohingya. China neagă afirmațiile de genocid.