Prețul mediu al caselor din Regatul Unit a crescut cu 24.000 de lire sterline în anul care s-a încheiat în martie, potrivit cifrelor oficiale.
Cu toate acestea, rata anuală de creștere a prețurilor la locuințe a scăzut la 9,8% în martie, a anunțat Oficiul Național de Statistică.
Valoarea tipică a proprietății a fost de 278.000 de lire sterline, în martie 2022 – după o creștere anuală cu 24.000 de lire sterline, a anunțat Oficiul Național de Statistică (ONS), potrivit The Independent.
Rata anuală de creștere în martie, de 9,8%, a fost mai mică decât creșterea anuală de 11,3%, în februarie.
Prețurile medii ale caselor au crescut de-a lungul anului în Anglia la un nivel record de 298.000 lire sterline (o creștere anuală de 9,9%), în Țara Galilor prețul este la 206.000 lire sterline (11,7%), în Scoția la 181.000 lire sterline (8,0%) și în Irlanda de Nord la 165.000 lire sterline. (10,4%).
În Anglia, zona East Midlands a avut cea mai mare creștere anuală a prețurilor caselor, cele medii crescând cu 12,4% în anul care s-a încheiat în martie.
Cea mai scăzută creștere anuală a prețurilor la locuințe a fost în Londra, unde prețurile medii au crescut cu doar 4,8% în aceeași perioadă.
Și chiriile sunt în creștere mai ales în Londra
Cu toate acestea, casele din Londra rămân cele mai scumpe din Marea Britanie, cu un preț mediu de 524.000 de lire sterline, în martie.
Prețurile de închiriere din Regatul Unit sunt, de asemenea, în creștere rapidă în toate regiunile. După scăderile înregistrate anul trecut, prețurile chiriilor din Londra continuă să crească, cu cea mai puternică creștere din noiembrie 2020.
Prețurile caselor din Marea Britanie au atins un nou record. Cât a ajuns să coste o locuință în Londra
Un raport separat de la ONS a arătat că prețurile de închiriere private plătite de chiriașii din Marea Britanie au crescut cu 2,7% în anul încheiat în luna aprilie.
Chiriile private au crescut cu 2,5% în Anglia, 1,7% în Țara Galilor și 2,9% în Scoția.
Andrew Montlake, director general al brokerului de credite ipotecare Coreco, a declarat: „Inflația de 9%, creșterea ratelor dobânzilor și o potențială recesiune în viitor vor afecta cererea, în timp ce creditorii devin din ce în ce mai precauți, ceea ce va limita ceea ce oamenii pot împrumuta.”
„Aproape sigur, rata de creștere a prețurilor va încetini în 2022 și în anul viitor. Numai lipsa ofertei poate împiedica scăderea prețurilor.”
Prețul mediu al caselor din Marea Britanie a crescut cu valoarea unei garsoniere din România…