Prețurile la alimente în Marea Britanie cresc cu 11,6%, deoarece inflația atinge cel mai ridicat nivel din 2008. Produse de bază precum untul, laptele și carnea de pasăre înregistrează cele mai mari creșteri, conform cifrelor grupului de cercetare de piață.
Cheltuielile la supermarketurile din Marea Britanie vor crește cu 533 de lire sterline pe an sau mai mult de 10 lire sterline pe săptămână, în timp ce inflația prețurilor la alimente atinge cel mai înalt nivel cel puțin din 2008, scrie The Guardian.
Citiți și: Chiriile din Marea Britanie cresc până la cel mai înalt nivel din istorie
Prețurile la alimente în Marea Britanie cresc cu 11,6%
Prețul unei cumpărături săptămânale a crescut cu 11,6% în cele patru săptămâni până la 7 august, comparativ cu anul precedent, potrivit celor mai recente cifre furnizate de Kantar. Aceasta reprezintă cea mai mare rată a inflației de când grupul de cercetare a pieței a început să urmărească acest sector, în urmă cu 14 ani.
Fraser McKevitt, șeful departamentului de retail și cunoaștere a consumatorilor de la Kantar, a declarat: “Așa cum am prezis, am atins un nou vârf al inflației prețurilor la alimente, produsele precum untul, laptele și carnea de pasăre înregistrând în special unele dintre cele mai mari creșteri.”
Creșterile de prețuri vor pune presiune pe gospodăriile care se luptă deja să facă față creșterii facturilor la energie și a prețurilor la benzină. Mai mult de una din opt gospodării din Regatul Unit se teme că nu mai are cum să facă reduceri pentru a-și permite o creștere puternică a facturilor anuale la energie, așteptată în această toamnă.
Aldi este aproape de a depăși Morrisons pentru a deveni al patrulea supermarket ca mărime din Marea Britanie. Cota sa de piață a crescut cu 0,9 puncte procentuale, ajungând la 9,1%, cu o fracțiune în urma Morrisons, cu 9,3%.
Waitrose, Morrisons și magazinele independente au înregistrat o scădere a vânzărilor, în timp ce piața generală a produselor alimentare a crescut cu 2,2% în cele trei luni.
Vremea de vară a impulsionat vânzările de apă minerală, înghețată și îmbrăcăminte de vară, care au crescut cu 23%, 18% și, respectiv, 163%.